kniha » Houston, Houston, jak mne slyšíte?
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 10
hodnotilo: 6
70%
Houston, Houston, jak mne slyšíte?

James Tiptree, jr.

Houston, Houston, jak mne slyšíte?

Tato kniha je částí i jiných knih: Žena, kterou muži neviděli

Kategorie: sci-fi - fanbook

originální název: Houston, Houston, Do You Read?
originál vyšel: 05/1976

vydání: SFK Winston Praha 1989


Komentáře:
BorgDog  | ****1/2 04.06.2010 21:39

Alice Sheldonová obvykle nepíše příliš veselé povídky, no v této se přímo překonává. Příběh tří astronautů, kteří během mise náhodou přeskočí o 300 let do budoucna a když jsou zachráněni, cestou domů pozvolna zjišťují, že Země se za ten čas dost změnila – hodně jemně řečeno. Všechno vrcholí vánočním večírkem, před kterým čtenáře stále víc mrazí v žaludku, protože tuší, že tohle prostě nedopadne dobře… a po něm se raději zajde ujistit, jaké je datum.

Jediné, co mi na téhle jinak dokonalé povídce vadilo je fakt, že Sheldonová poněkud moc popouští uzdu svému feminismu. Sice se snaží zůstat objektivní, avšak na konci se jí to přece jen nedaří – nevěřím, že by se dva dokonale vycvičení, disciplinovaní astronauti chovali k ženám tímto způsobem (ale možná spíš jen marně doufám???), a to ani vzhledem k extrémnosti situace. Možná, že se v tomto na povídce podepsal i „duch doby,“ ale spíš tipuji na osobní smyšlení autorky, přesto jde celkově jen o drobnou chybu na jedné z nejdepresiv­nějších povídek, jaké jsem kdy četl.

Protože snad opravdu nevěříte, že v té fiole bylo antidotum?

Dilvermoon  | ****1/2 09.06.2012 12:44

U nás samostatně coby fanbook vyšlá novela, která ze začátku klame tělem.
Nejdříve jsem si říkal, jaká je to hard kosmická scifárna, astronauti v problémech a co teď s tím, ale to byl jen takový prolog k něčemu odlišnému. Zkrátka prostředek ke vstupu tří astronautů na tu správnou scénu, která je pro ně dost nečekaná a na první pohled i slibující mnohé radosti.
V hájemství ryzí sci-fi zůstaneme, ale přesuneme se spíše do oblasti, kde se autorka věnuje vztahům mezi pohlavími, ale nic suchopárného, žádný strach.
Sice bych mohl mít námitky proti některým řečeným věcem, ve kterých se dle mého názoru trochu odráží založení nebo osobní postoje autorky, ale to nic nemění na tom, že jde o výborný příběh, na konci dramaticky vrcholící.



WebArchiv - archiv českého webu