kniha » Neuveriteľné príbehy
v Top10 1 | má v knihovně 8
hodnotilo: 10
88%
Neuveriteľné príbehy

Roald Dahl

Neuveriteľné príbehy

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

originální název: Kiss, Kiss, Switch Bitch, The Wonderful Story of Henry Sugar, Tales of the Unexpected

vydání: Slovenský spisovateľ 1990

odkazy: 1x [recenze]


Informace / Anotace ke knize: Neuveriteľné príbehy

Druhý slovenský výber z poviedok majstra čierneho humoru Angličana Roalda dahla prináša štrnásť tematicky rôznorodých príbehov, ktoré nás znovu presviedčajů o autorovej nevyčerpateľnej invencii a fascinujúcom rozprávečskom u­mení.

Časť výberu tvoria zdanlivo všedné príhody, aké sa môžu stať hocikomu z nás. na pozadí obyčajnej udalosti sa však odvíja nečakaná zápletka vrcholiaca šokujúcim rozuzleniím. Výstižne charakterizované postavy sú nositěľmi typicky ľudských slabostí motivujúcich ich konanie. No akákoľvek chladná vypočítavosť a rozumová kalkulácia napokon stroskotajú na nepredvídanej zhode okolností, ironickej hre osudu, a všetky plány sa zmaria. Dahl tak nastoľuje svojskú spravedlivosť, ktorá víťazí celkom nečekaně a akoby mimochodom – aj keď nie vždy celkom legálnymi prostriedkami. Zlo sa ako hodený bumerang vracia na hlavu svojho pôvodcu.

Ďalší tematický okruh tvoria poviedky s prvkami vedeckej fantastiky, absurdity, mystiky, hororu a psychothrilleru, ktoré posúvajú príbeh neraz až do šibeničných polôh. no aj tu sa Dahl prejavuje ako majster svojho remesla – okrem nesporných literárnych hodnôt sú hlavnými atribútmi jeho tvorby efektne vykonštruovaná zápletka, dramatická gradácia deja, prekvapujúca pointa a nikdy nechýbajúci anglický humor.

 

Externí odkazy:

[recenze] Diera - literárny kútik (Janko)



WebArchiv - archiv českého webu