kniha » Písečná bouře
chce si přečíst 2 | má v knihovně 13
hodnotilo: 21
80%
Písečná bouře Více vydání = více obálek.

James Rollins

Písečná bouře

série: Sigma Force
díl v sérii: 1

Kategorie: akční - fantaskní

originální název: Sandstorm
originál vyšel: 2004

vydání: BB art (web) 2006; BB art (web) 2008; BB art (web) 2014

odkazy: 1x [info]


Komentáře:
Madam Brbla  | ***1/2 30.06.2008 12:57

Knihy Jamese Rollinse jsou jako hollywoodské „mega“filmy – plné klišé, patetické a za každou cenu nacpané bombastickými efekty (často na úkor logiky), přesto jsou svým kýčovitým způsobem zábavné. „Písečná bouře“ z tohoto rámce nijak nevybočuje – je v ní dobrodružství, spousta akce ve formě soubojů na blízko i na dálku, nechybí romantika (to znamená rádoby komplikované vztahy:-)), jsou tam klaďasové a záporáci (nic mezi:-)), dostane se nám přídělu moderních technologií i starodávných tajemství. Svižný děj se odvíjí od poněkud překombinované zápletky, která si neláme hlavu s realitou, byť autor místy vměstnal i povrchní, zjednodušené vědecké teorie popisovaných jevů. Ve výsledku jde o oddechové čtení, co nenudí, ničím příliš nepřekvapí ani neurazí. 74%

honajz  | **** 02.09.2011 12:37

Slabé čtyři hvězdy, možná 3.75, kdyby to šlo dát. :-) Na rozdíl od jiných podobných dobrodružných příběhů jsou tady občas použita i skutečná fakta, postavy nejsou až tak na palici jako jinde, a děj do zhruba půlky docela odsýpá, až pak tam začne být víc vaty. Dokonce se sem tam objeví záblesk svěžího humoru. Napsané je to čtivě. Být ještě puberťákem, dám o hvězdu víc. Takhle mi tam vadily některé logické nesmysly a historické lapsy (ohánět se koránem jako historickou knihou se spoustou moudra a pravd je asi tak stejné, jako se ohánět životopisy svatých – oboje vznikalo zhruba ve stejné době a za podobných okolností).

Skabandari  | **** 20.12.2015 11:57

Opět kvalitní zpracování, strašně se mi líbí že má vše vědecky základ technologie odpovídají skutečnosti, části světa sedí, prostě každý prvek důkladně prostudován. Samotný děj je relativně svižný, já bych ocenil trochu náročnější luštění jednotlivých vodítek, ale závěr je prostě strhující. Určitě nelituji i když k autorovi už se zřejmě nevrátím, mám radši čistou fantasy a ne thrillery, čímž dílo rozhodně je, přestože je zde řazeno pod fantasy.

trudoš  | ***1/2 27.07.2016 23:13

Přestože mám pro tvorbu Jamese Rollinse slabost, uznávám, že ve svém repertoáru má vedle lepších i horší kousky. A jak jsem se na Písečnou bouři těšil, nějak mě minul fakt, že pochází z období, kdy se současná podoba a styl série Sigma Force teprve formovala. Takže jsem byl trochu zaskočen, jak moc nedodělaně v některých ohledech působí.
I když román splňuje vše, co od dobrodružné literatury požaduji, je znát, že si autor teprve zkouší co a jak v řemeslu funguje. Je sice hezké, že se jeho hrdinové napínavě přesouvají z místa na místo, jenže brzy to začne připomínat hru na slepou bábu 2.0 a nic víc. Nehledě na logiku, před jejímž nemilosrdným pohledem se rozpadá nejen spouštěcí mechanismus zápletky, ale i některé klíčové zvraty.
Výsledek tak zachraňují pouze nápadité akční scény, které jdou Rollinsovi skutečně od ruky, naopak pokusy o milostnou nadstavbu by měl určitě přenechat jiným. Naneštěstí mi na těch takřka pěti stech stranách chybělo to nejpodstatnější – drive. Ten se teprve klube.



WebArchiv - archiv českého webu