kniha » Temná věž
v Top10 7 | chce si přečíst 12 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 97
hodnotilo: 115
87%
Temná věž Více vydání = více obálek.

Stephen King

Temná věž

série: Temná věž
díl v sérii: 7

Kategorie: fantasy - horor

originální název: The Dark Tower
originál vyšel: 21/09/2004

vydání: Beta (web) 2006; Beta (web) 2010; Beta (web) 2020

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Speedemon  | ***** 22.09.2006 17:40

Po celou dobu čtení tohoto posledního dlouhého příběhu jsem uvažoval nad tím, že dám 4 hvězdičky. Čekal jsem na něco, za co bych mohl přidat tu pátou a nic nenacházel. Říkal jsem si, takhle by série neměla končit. Sice dobré, ale ne úžasné. Poté jsem však došel na konec a ten mě srazil do kolen. Nevím proč, ale tohle jsem nečekal. Pozorný čtenář si tohoto konce možná už byl vědom, ale já jsem byl šokován. Lépe to vlastně ani King ukončit nemohl. Gratuluji! Skvěle odvedená práce.

avatar2  | ***** 16.02.2008 18:03

Důstojné zakončení velké série. Sice s trochu pomalejším rozjezdem, ale o to působivější. Během čtení jsem měl pocit, že se King tak trochu potřebuje vypsat z těžkého zranění, kterým krátce před tím prošel a do knihy ho dovedl důvtipně zakomponovat. Celkově to je čtení neveselé, ale poutavé a místy dokonce velmi smutné, nechci však prozrazovat nic z děje. Kdo by se do knihy pustil bez čtení předchozích dílů, bude zmatený a otrávený. Pro zasvěcené je to ale mistrovská třešnička na dortu.

orson  | ***** 13.08.2010 23:49

Tak a jsem na konci. Tak jako Rolland konečně dorazil k Temné věži, tak já jsem se prokousal všemi sedmi díly. Na rozdíl od Rollanda mi to zabralo jen 4 měsíce (a také jsem naštěstí nikde nic nezapoměl, to takový Rolland… ale nebudu vám nic prozrazovat, však si to přečtěte). Byla to dlouhá cesta (3500 stran celkem), ale dobrá, říkám díky.

Když nad tím tak uvažuju, tak King dokázal do této ságy zamíchat sci-fi a moderní techonologie, postkatastrofický svět, klasický western a dokonce sám sebe a přitom je to pořád ucelené, dobře čitelné a vskutku výborně vymyšlené dílo, kde vše pěkně do sebe zapadá. Je to úžasné, jsem rád, že jsem to celé přečetl, ale znovu to asi absolvovat nebudu.

Ze všech dílů se mi asi nejvíce líbil druhý – Tři vyvolení. A pak možná ještě poslední, kde se vše uzavírá.

P.S. jako osmý díl bych doporučil přečíst jeho knihu „O psaní“, kde se dočtete skutečná fakta o jeho životě a dozvíte se, jak moc se liší skutečný osud Stephena Kinga od jeho románové postavy.

louza  | ****1/2 26.03.2012 19:13

Dlouho očekávané vyvrcholení ságy přivádí pistolníka a jeho společníky z nudných toldesových výletů ve Zpěvu Susannah zpět do exotických dimensí v blízkosti Temné věže. Pistolníkovo ka-tet páchá dobro, věci zdánlivě začínají nabývat optimistických kontur a dokonce i velké porce vysvětlení se člověk dočká. Kromě odhalení totožnosti tajemného chlapíčka a dění ve hromové tišině King osvětluje pozadí novely „Ničemní muži ve žlutých pláštích“ ze sbírky Srdce v Atlantidě, která je svým způsobem další neoficiální částí cyklu Temné věže. Postupně tak uzavírá většinu dějových linií až na jedinou. Samotná Temná věž čtenáři i Rolandovi uniká až do posledních stránek grandiózního finále. Stejně jako v předchozích třech částech autor ani zde nešetří výrazivem. Ale srdce škrtů chtivého redaktora by tentokrát plesalo zbytečně. Dlouhosáhlé popisy ani zdánlivá vata nejsou jen prvoplánovým tlacháním. Jemné prokreslení postav v dějově volnějších pasáží zvyšuje emoční prožitek čtenáře ve chvíli, kdy postavy dochází na konec stezky. A bude rozhodně co prožívat, než čtenář a pistolník stane před temnou věží, kde se jim zodpoví otázka z největších.

vokis  | ***** 16.03.2013 00:41

!!!SPOILER!!! Nemůžu říct, že by mě v této knížce King dostal do kolen, on mě nemilosrdně konck-outoval a ještě si do mě kopl když jsem byl na zemi a to několikrát!!! Zejména od momentu kdy se rozbilo Ka-tet měla kniha několik velmi silných momentů A ten konec? Když jsem viděl nadpis Epilog, který se týkal Susanah v New Yorku tak jsem si říkal to je jako konec, takhle končí sedmidílná série? A pak King jen tak mimochodem dopíše naprosto neuvěřitelnej konec :))

Madam Brbla  | **** 18.08.2014 11:44

Tak jsem s Rolandem přece jen ušmajdala tu dlouhou štreku až do konce. Její závěrečná část se zpočátku poněkud vlekla, všechny ty podivné bytosti (jako by unikly z obrazů Hieronyma Bosche) a cizí názvy mě trochu iritovaly. Naštěstí se zvířený kal v průběhu četby usadil a zhruba od sté stránky vše šlapalo přijatelně, bez většího drhnutí.
King do příběhu vrátil několik postav z předchozích dílů, vtáhl i osoby z jiných knih (například nám budou objasněny osudy Teda Brautigana ze „Srdce v Atlantidě“, přesněji z novely „Ničemní muži ve žlutých pláštích“). „Temná věž“ se nese ve znamení melancholie, vědomí blížícího se konce; záblesky humoru by se daly spočítat na prstech ruky neobratného pracovníka u cirkulárky. Častěji jsem si pobrečela. Autor se pro jednou dokázal vyhnout své velké slabině a nezmršil finále – dopadlo to přesně tak, jak mělo: bez vyloženého happyendu, mysticky, s náběhem na legendu. Rozhodně důstojné rozloučení.
Nemůžu však jen chválit: místy je kniha příliš ukecaná, občas se mi ztratila logika (nebo jsem nepochopila, co se King snažil říct), některé odkazy a symboly jsem nepobrala. Možná bych pro lepší chápání musela být Američan a dost možná bych pro naprosté pochopení musela být sám Stephen King. Pro pana spisovatele se zjevně jedná o velmi osobní, nejdůležitější příběh jeho kariéry.
Dále mě rozčilovalo, jak často byla zdůrazňována odlišná výslovnost některých postav. Možná to v angličtině mělo jakýsi význam, po překladu se bohužel naprosto ztratil a zbyl akorát pocit nepatřičnosti, otravnosti těchto „lingvistických“ vsuvek. „Temná věž“ ode mě získává hezkých 80% a uznale smekám sombrero, ovšem „Tři vyvolení“ a „Pustiny“ pro mě byly přece jen lepším zážitkem.

Strider  | **** 20.07.2017 13:07

Prišli sme na koniec, ka-tet je v troskách, ale kruh sa točí ďalej. Temná veža je jeden z tých príbehov, v ktorých je cesta viac ako jej cieľ. A tak ako je knižná Temná veža stredobodom všetkých vesmírov, táto séria je centrom celej autorovej (mimoriadne bohatej) bibliografie. Nájdu sa v nej veci, čo boli navyše (všetko súvisiace s Mordredom) a aj veci, ktoré sa naplno nezužitkovali (Dandelo), ale spôsob akým kombinuje realitu a fikciu je aj napriek tomu fascinujúci. Výnimočné dielo, ktoré sa nie vždy čítalo ľahko, ale dojem zanechalo výraznejší ako väčšina „stráviteľnejších“ kníh. Vďaka, sai. 8/10

Adhara  | * 25.07.2018 10:47

Je to síce dobre napísané, ale z dejového hľadiska jednoducho katastrofa. V tomto sa žiaľ, King, nelíši od viacerých iných ságistov, ktorí si v poslednom dieli uvedomia, že sa zamotali do svojich dejových línií až príliš, a tak ich surovo poodsekávajú, respektíve dúfajú, že čitatelia zabudnú na to, čo si navarili. Teda, niežeby samotný záver poslednej knihy nebol pôsobivý – je taký brutálny, ako len môže byť, a sám King akoby sa svojej brutality zľakol a ľahučko ju zmiernil. No ak to práve čítate a rovnako ako ja kedysi šaliete zvedavosťou, čo v tej Temnej veži je, tak vás varujem: príliš sa netešte…

Recenzia celej ságy: http://www.adhara.sk/?page_id=4693



WebArchiv - archiv českého webu