kniha » Les
v Top10 1 | chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 22
hodnotilo: 45
79%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Les Více vydání = více obálek.

Arkadij Strugackij
Boris Strugackij

Les

Kniha vyšla i pod názvem:
Slimáčik na úbočí
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Tato kniha je částí i jiných knih: Les / Je těžké být bohem

Kategorie: sci-fi

originální název: Улитка на склоне ▫ Ulitka na sklone
originál vyšel: 1968

vydání: Obzor 1984; Triton (web) 2011

odkazy: 1x [ukázka], 4x [recenze]


Komentáře:
vpadysak  | *** 30.11.2013 18:10

Musím priznať, že na toto som teda nedorástol. Celú knihu som sa cítil zmätený a úplne som netušil o čo ide. Ak to bolo zámerom autorov, tak im to vyšlo na jednotku. Ku koncu sa mi niečo máličko pochopiť podarilo, ale myslím že len máličko. Ak sa chcete cítiť ako v lese, kde nič nechápete a nič neviete, nakoniec uvidíte, ale asi nepochopíte, prečítajte si túto knihu.

Dilvermoon  | ***** 21.11.2017 14:56

Dva romány v jednom. Dvě linie (Candidovská a Perecovská), které jsou velmi odlišné. Zatímco Candide žije v Lese, Perec cosi dělá na území Správy, která se velmi komicky tváří, že Les studuje. Obě linie se fyzicky téměř neprotnou a zatímco pracovníci Správy o Lese debatují a občas tam i jedou, obyvatelé Lesa (s výjimkou Candideho) o Správě asi nic nevědí.

Candidovská linie je poměrně vážným příběhem o záhadném prostředí Lesa a jeho stejně podivných obyvatelích, ale Perec prožívá na území Správy skutečně absurdní komedii plnou byrokratických šíleností, vymýšlení nesmyslných činností, předstírání aktivity… zkrátka z toho jasně kouká paralela se sovětským a vlastně obecně socialistickým bordelem a moc nechápu, jak je možné, že Les u nás ve stále ještě temném roce 1983 mohl vyjít. Ostatně i Candidovská linie obsahuje zjevné narážky na věci, které se naplno říci nemohly.

Pokud bych v románu hledal slabinu, tak snad ona opravdu velká nevyrovnanost obou linií, která může na někoho působit rušivě. A také není známo, kde se vlastně Les odehrává. Na Zemi v nějaké zóně po vzoru Pikniku? Nebo na jiné planetě? Nevíme. První verze (Nepokoj) z roku 1965 byla jasná – planeta Pandora a Svět Poledne.

Mnata z Lvovic  | ** 03.06.2020 23:15

Kniha má zajímavý nápad, kde polovina knihy je kafkovskž boj s větrnými mlýny všeobjímající, nedostižné a neosobní byrokrcie a druhá dobrodružná skazka o bloudění lesem, kde se dějí bizarní a fantastické věci. Bohužel tato druhá dějová linka nikdy nedosáhne řádného zakončení. Do posledních stránek se zde představují nová dějové zvraty, postavy a situace které jsou náhlým koncem knihy jaksi přetrhnuty, takže vlastně nedostaneme odpověď na to, co se zde vlastně dělo, Kandidův příběh je obecně neuvěřitelně nedotažený, skoro jako by autor přestal psát protože mu vydavatel nechtěl vydat delší knihu. (Vím že kniha vyšla půdovně ve dvou částech, o to mi nejde)

Navíc je velmi frustrující když se jedna hlavní postava snaží celou knihu dostat do lesa a druhá se snažá dostat z lesa a vy ted čekáte se že obě dějové linie ke konci spojí a ono nic.

jasonix  | ***** 02.06.2023 06:28

Ach, tahle hádanka Les… Je to houba, živočich, nebo maska halící tvář? Či snad Bůh? A jeho obyvatelé… Jsou jeho dětmi, otroky nebo dokonce výměšky? Autoři vrství absurditu na absurditu. Člověk se musí ptát, zda je bizarnější Les sám, nebo spíš chování lidí odrážející dobu vzniku díla. A jaké analogie v tom asi sovětští (potažmo další socialističtí) čtenáři mohli hledat. I z dnešního pohledu působí jako satira vlády lejster, razítek, kariérismu a vlezdoprdelismu víc než trefně a aktuálně. Navíc v mimořádně imaginativním balení. Po cca 35 letech jsem se do Lesa s chutí ponořil a vyšel z něj stejně okouzlený i otřesený jako tenkrát v pubertě…



WebArchiv - archiv českého webu