kniha » Úžasný objev Svata Vyšína
má v knihovně 5
hodnotilo: 1
60%
Úžasný objev Svata Vyšína

Leonhard Roggeveen

Úžasný objev Svata Vyšína

Dobrodružná povídka

Kategorie: sci-fi - pro děti a mládež

originální název: De ongelofelijke avonturen van Bram Vingerling
originál vyšel: 1927

vydání: Voleský G. 1935


Informace / Anotace ke knize: Úžasný objev Svata Vyšína - Dobrodružná povídka

Kniha je převyprávěna J. Bartošem do českého prostředí. Pojednává a vynálezu akumulace přírodní energie do bílého prášku na dobu až 24 let. Kniha je doplňována vyprávěním o české historii a památkách Prahy bez spojení s příběhem.

Obsah
Svat Vyšín je studentem gymnázia právě obdržel s vysvědčením peněžní cenu mecenáše školy. Za část ceny si koupil u vetešníka hodiny, které potřeboval na doplnění svého časostroje, který má ukazovat kromě hodin i dny a měsíce. Při koupi hodin, cestou domů a pak ve své laboratoři byl překvapen nezvyklým chováním svým i věcí v laboratoři. Na hodinách Svat našel nějaký bílý prášek a písmena a číslice.
Přijel k nim bratranec Ferry z Bratislavy.
Svat zajde k vetešníkovi, který mu sdělí prodejce hodin. Přes něj se Svat dostane k původnímu majiteli hodin, profesoru Studenému, který ale již přes 20 let nežije. V novinách se objeví články o profesoru Studeném a jeho vynálezech, z nich jeden měl být o neznámé přírodní síle. Svat podle písmen v hodinách usoudí, že by mohlo jít o místo uložení něčeho z pozůstalosti profesora Studeného a že mohlo jít o obec Jevany.

 zobrazit spoiler - obsah / děj knihy 



WebArchiv - archiv českého webu