kniha » Encyklopedie fantastického filmu
chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 8
hodnotilo: 8
90%
Encyklopedie fantastického filmu

Ivan Adamovič

Encyklopedie fantastického filmu

Kategorie: fantasy - sci-fi - horor - literární teorie

vydání: Cinema 1994


Informace / Anotace ke knize: Encyklopedie fantastického filmu

U nás první a dodnes snad jediná encyklopedie pojednávající o hororových filmech. Zřejmě jako každá encyklopedie má svoje klady i zápory. Pokud začnu od toho špatného…, tato kniha nese podtitul 1000 nejlepších filmů sci-fi, fantasy, horror; hned v úvodu však autor uvádí (tedy konkrétně v oblasti hororů), že: „Horror jako široký pojem pro filmy vyvolávající strach musíme v naší encyklopedii omezit na horror s prvky fantastiky. Z tohoto důvodu zde nenaleznete takové slavné filmy jako Psycho nebo Halloween.“ Osobně si myslím, že když člověk vidí napsáno …nejlepších, pochopí, že tam všechny filmy nebudou. Na druhou stranu v knize je několik filmů u nichž autoři dávají jasně najevo, že nejlepší nejsou… (např. Elvira, Mistress of the Dark, nebo Spontaneous Combustion) a u nás známé evropské filmy jako Paura nella citta dei morti viventi nebo Demoni tu chybí. Další dost důležitou věcí je rozdělení filmů do skupin (A – B), v první z nich se můžeme dozvědět hodně zajímavostí, ale v částí B je to pravý opak. Když například autoři v části E rozebírají knihu The Encyclopedia of Science Fiction Movies, naráži na situaci, „kdy je u některých filmů obsah tak stručně načrtnutý, že se člověk, který film neviděl, nedozví o čem vlastně je“. Samotní autoři však ve své encyklopedii udělali naprosto stejnou chybu. Další věc, na kterou bych chtěl upozornit, je skutečnost, že autoři (většina) mají raději sci-fi než horor což je z knihy poznat už jen výběrem filmů a jejich rozdělením do části A a B. Tato kniha je přes všechno velmi dobrou pomůckou nejen pro začátečníky i když v dnešní době už určitě nebude mít takový úspěch jako v době vydání. Encyklopedii fantastického filmu doporučuji hlavně těm, kteří mají v oblibě známe, americké (fantastické) filmy, o těch méně známých se ani tady moc nedozvíte. Encyklopedie se dělí na pět základních částí A-E:

  • A: nachází se zde těžiště knihy – podrobná hesla o třech stovkách celovečerních hraných filmů fantastického žán­ru.
  • část B obsahuje stručné údaje a krátké anotace o dalších téměř 700 filmech.
  • část C stručně pojednává o fantastickém žánru na televizní obrazovce (kromě angloamerických seriálů je tu odstavec o několika českých a třech zahraničních uvedených v české televizi)
  • část D obsahuje různé žebříčky, přehledy a statistiky, vztahující se k tématu:

…Finančně nejúspěšnější fantastické filmy …Fantastické filmy oceněné Oscarem …Fantastické filmy oceněné Hugem …České fantastické filmy oceněné na festivalech …Nejoblíběnější fantastické filmy u nás …Literární předlohy fantastických filmů …Osobní žebříčky kritiků

  • v části E na závěr encyklopedie naleznete rejstřík režisérů všech filmů obsažených v sekci A nebo B, seznam použité, citované a doporučené literatůty a odkazový rejstřík.

…Rejstřík režisérů …Odkazový rejstřík názvů filmů …Seznam literatury Nakonec ještě jedna věc. Z Encyklopedie je poznat, že autoři kopirovali jiné, dříve vyšlé knihy, tedy myslím formou celkové úpravy. Na tom teda není vůbec nic špatného a rozhodně to neodsuzuju, ale… jako v některých knihách, rozhodli se i zde vystavit své žebříčky nejoblíbenějších filmů (a nejoblíbenější filmy některých filmových kritiků). Nechápu jaký tohle má význam. Za prvé by asi snad měl člověk taky zveřejnit seznam filmů, které vůbec viděl, protože mezi nejlepší horory (v době vydání knihy) patří u většiny naších filmových publicistů The Shining, The Thing (1982), Ptáci, Scanners a Evil Dead (beru ohled na to, že v té době u nás moc hororů dostupných nebylo). Například jeden z autorů považuje film The Thing (1982) za jeden ze tří nejlepších (jim uvedených) hororů, ale v samotné recenzi mu dává tři body z pěti (?). Pokud tady toto má být základ HORORU, tak to je teda trochu slabé. A pokud by se z této encyklopedie rozhodl vycházet třeba nějaký „začátečník“ není to pro něho trochu špatný příklad? Ptáci jako jeden z nejlepších hororů? To snad NÉ, myslím, že už v dobách jeho vzniku bylo mnoho lepších filmů, ale to je samozřejmě věc názoru…

 



WebArchiv - archiv českého webu