kniha » Služebník Boží
v Top10 1 | chce si přečíst 1 | má v knihovně 20
hodnotilo: 22
71%
Služebník Boží

Jacek Piekara

Služebník Boží

série: Mordimer Madderdin
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - povídková sbírka - detektivní

originální název: Sługa Boży

vydání: Triton (web) 2007

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
Madam Brbla  | ****1/2 18.01.2008 09:18

Drsné příběhy o cynickém inkvizitorovi, který se pro plnění boží vůle neštítí ani nejhorších zvěrstev. Jednotlivé povídky nabízejí spoustu témat k zamyšlení (především o náboženském fanatismu), ovšem bez výrazného filozofování nebo mentorování. Děj psaný v „ich formě“ plyne svižně, bohužel časem upadne do jisté schématičnosti – až vás inkvizitorovy činy přestanou uvádět v nevěřící úžas, budete moct snadno předvídat, co bude dál. Pokud stejně jako já máte rádi padouchy a kladní hrdinové vás už nudí, Mordimer Madderdin je skvělá alternativa – při četbě si užijete spoustu akce, brutality, trochu magie i nadpřirozených bytostí. A nesmím zapomenout ani na humornou nadsázku, kterou je kniha implicitně prošpikována. Zvláště za ten drsný černý humor 85%.

shpina  | ***** 23.04.2008 09:12

Děj a zápletky téměř nulové, ale to vůbec nevadí. Drsný cynik ve službách Pána našeho to fakt válí :-) Skvělé hlášky, svižnost… co víc si přát. Velice milé překvapení, snad nezůstane jen u jednoho dílu.

Gaarq  | brak 24.04.2008 11:08

jedna z mála knih, u kterých nechápu to všeobecné nadšení. nedočetl jsem. nezajímavý a nudný svět, samoúčelný geroj… to nejhorší z dobrodružné literatury dnešní doby.

trudoš  | **1/2 22.01.2018 22:00

Co se musí nechat, je, že Jacek Piekara vytvořil velice svébytnou postavu. Nakolik si však oblíbíte sobeckého, poživačného a bezzásadového inkvizitora Mordimera Madderdina, je otázkou. U mě tenhle služebník boží příliš nezabodoval, ovšem dost možná jen proto, že jsem tak úplně nedal jeho smysl pro humor. A jakmile se zaseknete na tomhle, je to v háji.
Nelze ale opomenout autorovo pojetí světa. Jestliže náš hrdina není žádný svatoušek, lze říci, že jeho protivníci si ho jenom zaslouží. Každý tu hraje sám za sebe a pomocnou ruku vám podá pouze v případě, že lezete do hrobu. Proto také Bůh vložil svým zástupcům do rukou sílu určovat pravidla – jinak by totiž dávno skončili v příkopu s rozmlácenou lebkou.
Problém je, že přes nadějný potenciál povídky nijak výrazně nevybočují z řady. Zápletky jsou jednoduché, předvídatelné a po chvilce až malinko nudné, tedy za předpokladu, že od děje vyžadujete víc, než přišel jsem, viděl jsem, upálil jsem. Já holt raději skutečné rytíře, třebas i ty temné.



WebArchiv - archiv českého webu