kniha » Lovci Duny
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 8 | má v knihovně 61
hodnotilo: 49
75%
Lovci Duny Více vydání = více obálek.

Brian Herbert
Kevin J. Anderson

Lovci Duny

série: Duna
díl v sérii: 7
kniha patří do světa: Duna

Kategorie: sci-fi

originální název: Hunters of Dune
originál vyšel: 08/2006

vydání: Baronet (web) 2007; Baronet (web) 2023

odkazy: 2x [ukázka], 3x [recenze]


Komentáře:
Gwin  | ***** 26.06.2007 18:12

Nevím, jestli si zaslouží tak vysoké hodnocení jaké dávám, ale jelikož se jedná o Dunu, nelze hodnotit jinak :) Nyní už chápu, proč se Brian Herbert pouštěl do Historie Duny, teď bude mít na co navazovat. Co mě trochu mrzí je poměrně velké množství chyb, napočítal jsem jich přes deset.

lenivec  | brak 08.03.2009 20:35

To že mladý Herbert a Anderson vedia písať už dokázali v trilógii, ktorá priamo predchádzala Dune. Všetky tri knihy boli napísané lepšie ako nejedno z pokračovaní, ktoré napísal Frank Herbert. Páčilo sa mi ako zvládli množstvo postáv, ktoré tam vystupovali a zároveň napísali aj dej ktorý sa čítal sám. Jasne nebola to Duna alebo Deti Duny, ale bolo to dobré. No obaja si verili na ďalšiu trilógiu. Tá sa odohrávala počas Služobníckeho džihádu. Teraz však už nemohli použiť postavy z klasickej Duny, aj keď sa o to čiastočne pokúsili, no bez úspechu. Celá trilógia je zbytočná strata času, aj keď existujú aj horšie napísané knihy. Asi najviac mi prekáža znásilňovanie sveta Duny, ale najhoršie v celej knihe sú postavy, ktoré sú ešte nudnejšie ako v Ságe sedmi sluncí. Čo treba obom autorom uznať, hneď na začiatku Lovcov, je že si svoju slabinu uvedomili (slabé postavy), a tak recyklujú čo sa dá, lepšie povedané koho sa dá. Kniha je rozdelená na dve časti, druhú som ešte nečítal, tak neviem či sa s postavami vykonajú niečo zmysluplné alebo s nimi len napratali stránky, na ktoré mali kontrakt. Z predchádzajúcej vety každého došlo, že kniha prišla o svoju najsilnejšie možnosti. Netreba sa báť, ono to bude len horšie. A to je dané príbehom. Takže hneď nazačiatku vás hodia do toho odpadu, čo Frank Herbert vyprodukoval v posledných dvoch Dunách, ale k tomu ešte oživia mnoho postáv z Duny 1. No niektoré aj viackrát, ale keďže sú to len deti, tak tu len zbytočne pobehujú a diskutujú. Dej neposúvajú, len sa tak vyskytujú aby mohli byť v ďalšom pokračovaní užitoční. Ale najlepšie prichádza len teraz. Ako sa dá takýto guláš (kľudne čítaj odpad) ešte umocniť? Odpoveď je veľmi jednoduchá, stačí to celé spojiť s Históriou Duny a hneď je jasné, že to horšie nebude. (Jedna možnosť existuje. Po dočítaní knihy si znova prečítať ich komentár na začiatku knihy.) Jediné šťastie pre knihu, je že sa číta výrazne lepšie ako spomínané posledné dve duny, takže sa kniha nedá použiť namiesto tabletiek na spanie, čo o herbertových pokusoch nemôžem povedať. Aby som napísal ešte jedno pozitívum, kniha z boku vyzerá dobre. Uznávam je to nepodarený vtip, ale nie horší ako obálka knihy. To by… škoda slov lepšie vidieť. Na záver som chcel ešte niečo napísať, ale bolo by to rovnako zbytočné ako táto kniha.

firen  | *** 07.07.2009 12:42

Kniha, která zoodpoví všechny otázky.....ovšem kdyby ji napsal Frank Herbert. Je tu zase počin B. Herbert a Andersona. Asi se neměli do ničeho takového pouštět.Četl jsem jen proto, že jsem fanoušek.

Honzeecheck  | ****1/2 26.11.2012 18:19

V úvodu se píše, že potom co Frank s Brianem dopsali SPOLECNE Muže dvou světů (česky asi nevyšlo) plánovali další pokračování psát SPOLU. Budoucí děj konzultovali a po Frankově smrti našli jeho poznámky. Přesto se na to nevrhli hned a dokázali svejma předehrama a historií zásadně obohatit celý svět duny a připravit si půdu na zabijáckou pointu celý série. Po vydání předehry k Duně se opět spustil zájem o Dunu – knihy se začla znovu skvěle prodávat a natočily se ty seriálový duny, který se tak líběj Gaarqovi. Brian s Kevinem udělali Duně medvědí službu, bohužel nejvíc jsou slyšet zaslepený fanatikové. Ale to je u každýho kultu, viz Pán prstenů. Haters gonna hate, já jsem nadšenej!



WebArchiv - archiv českého webu