kniha » Imajika
v Top10 9 | chce si přečíst 14 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 44 | antikvariát
hodnotilo: 64
91%
Imajika

Clive Barker

Imajika

Kategorie: fantasy - dark

originální název: Imajica
originál vyšel: 1991

vydání: Classic 2007

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
louza  | ***** 30.10.2009 15:35

Výborná kniha. Obsah knihy je stejný jako obálka od Classicu – neustále vybízí k detailnímu zkoumání. Je sice občas vidět, že autor sám neví kam ho psaní vlastně zavede, ale i přes rozsáhlost příběhu i látky, kterou se v něm snaží uchopit se mu daří udržovat laťku vyprávění hodně vysoko. Určitě nejde o lehké čtení. Občas jsem měl i trochu problém představit si prostředí a postavy autorem předestřené. Snad do dominií víc proniknu s dalšími přečteními. Každopádně nejspíš jde o Bakerův vrchol a to i přes to, že nejde o klasický horror.

hiro666  | ***** 28.03.2010 12:46

Vyborna kniha . Jedna z mala knih ,kde mi bolo smutno ,ze to skoncilo .

jethro.tull  | **** 07.11.2010 22:01

Kniha je výborná, ale měl bych drobnou poznámku k překladu. Turandot je známá opera od Giacoma Pucciniho nazvaná podle hlavní postavy, princezny Turandot. Už z toho je patrné, že Turandot nemůže být mužského rodu. Přesto se na str. 62 můžeme dočíst, že Dowd měl rezervované místo „v přední řadě na opětovné uvedení Turandota v Koloseu.“

juno  | ***** 11.07.2011 23:16

Kdyz jsem knihu chytl do ruky, tak jsem si rekl: „To je tak tlusty? Coze? 902 str?“. Kdyz jsem knihu docetl, tak jsem si rekl:„Shit, to bylo tak kratky??? Neeeeeeeeeeeee!“. Tak dobra tato kniha je. Vytknul bych format knihy, kdy toho, kdo vymyslel vazbu a format bych nechal za trest srat na tureckem zachode (sory za sprostost). Toto je vysmech, vazba po precteni proste se ponici (predstavte si format ala Poutnik tloustky 8cm) a pokrouti. Naprosto me to znechutilo, fakt nechapu!!! Magori! Text je tak maly, ze Vas zacne bolet po par hodinach palica a hlavne… NAPROSTO FANTASTICKA MEGASUPER BOMBASTICKA obalka nevynikne na tak malem formatu. Ilustrace na obalu je proste dechberouci. Tomu, kdo tento format vymyslel, tak doporucuj pro zbystreni mozku volne dostupny Piracetam nebo Geratam 1200mg, snad trochu vice kysliku do mozku pomuze k lepsimu uvazovani, toto proste nepochopim a neni to omluvitelne. Barker pet hvezd, nakladatelstvi kopanec doprdele.

Ancalime  | ***** 19.04.2013 12:52

Výborná čtivá kniha. Začetla jsem a už jsem se nemohla odtrhnout a pak mi bylo líto, že je konec. Rozhodně doporučuju.

nery  | ** 25.02.2014 21:37

Musel jsem se trochu nutit ke čtení, z té knihy na mne dýchá dekadence, prostředí ze ktrého hlavní postavy vycházejí, jejich nelogické chování…Prostě celkově mám pocit ztraceného času(a to miluji dlouhé knihy).

Methat  | ***1/2 15.01.2017 22:28

Imajika je vrcholné dielo Clive Barkera. A podľa mňa tiež. Vo svojich predstavách a fantáziach sa dosť krotil, aj keď tu nájdeme zopár „zvrhlostí“. Rozsah knihy ma prekvapil a keď som videl tie malé písmenká natlačené na stranách, vedel som, že to bude dlhé čítanie.

A zo začiatku to bolo naozaj úmorne dlhé. Prvá kniha ma moc nebavila, autor opisuje vzťahy medzi Fešákom a ostatnými charaktermi a ani tej akcie nie je moc. Čitateľ zo začiatku tápe vo fungovaní ostatných dominii, prechodu medzi nimi a novej terminologii. Ničmenej je veľmi zábavné sledovať vývoj postáv, čo si myslia o sebe a celkovo o svete, ako funguje.

Keď prišla druhá polovica knihy, tú som si už naplno užíval, pretože sa vysvetlili všetky potrebné veci a len sa riešilo Zmierenie. A to nebolo jasné do poslednej chvíle. Kto má pravdu? Čo sa stane? Má to význam? Čitateľ musí pri knihe aktívne rozmýšľať a aj tak zistí, že si nie je v ničom istý, rovnako ako hlavné postavy.

Na túto knižku som sa veľmi tešil aj vďaka kladným recenziám ostatných čitateľov, no prvá polovica ma sklamala, pretože bola dlhá a nudná a skoro som knihu odložil. Druhá kniha príbeh nakopla a započala nezastaviteľnú lavínu až do konca. Úplný záver, kedy autor uzatvára príbeh jednotlivých postáv mi prišiel zdĺhavý. Tlač knihy je niečo otrasné, nechápem, prečo Imajika nemohla dostať pevnú veľkú väzbu s normálnym písmom. Obal knihy by krásne vynikol a čitateľ by nemusel škúliť celý čas na malé písmenká.

Musím ale skonštatovať, že na konci príbeh nabobtnal do fantastických rozmerov až z toho prestáva rozum stáť. Musím autorovi pogratulovať, že to zvládol dopísať, aj keď s tým bojoval (jeho úvodný text je geniálny). Takáto kniha a svet(y) v ňom ukrytý sa len tak nevidí. 70%.



WebArchiv - archiv českého webu