kniha » Oko boha Rea
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 6
hodnotilo: 7
71%
Koupit knihu:
Minotaur
Oko boha Rea

Michael Asher

Oko boha Rea

série: Egyptský cyklus
díl v sérii: 1

Kategorie: horor - fantasy - sci-fi

originální název: The Eye of Ra
originál vyšel: 1999

vydání: Talpress (web) 2007

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Doubravka  | *** 27.10.2007 17:16

Hlavní hrdina románu Omar James Ross, po otci Brit a po matce Beduín, je egyptolog, kolegové však na něj zahlížejí pro jeho neobvyklé názory na původ staroegyptské civilizace a vysmívají se jeho úsilí dokázat, že egyptská kultura měla kořeny někde jinde než v povodí Nilu. Po zoufalém telefonátu od blízkého přítele se Ross vrací do Egypta, aby kamarádovi pomohl, a podaří se mu se zaplést do potíží s podivnou společností, která v Egyptě operuje již celá tisíciletí a zdá se, že kromě faraóna Tutanchamóna má na svědomí ještě řadu životů dalších lidí ze všech možných historických období.

Kniha se mi četla příjemně a vcelku mě potěšila, nutno ovšem přiznat, že se může jednat o osobní úchylku. Vždycky si ráda přečtu román v jehož rámci si rozšířím obzory o nějaké historické či etnografické údaje a právě do této kategorie pro mě “Oko boha Rea” spadá – jeho autor prožil několik let kočováním s Beduíny po severní Africe, kde mimochodem dodnes žije, tudíž se odvažuji doufat, že alespoň co se popisu místních reálií týče, ví, o čem mluví.

Co se týče žánru tohoto díla je to už o trochu složitější. Na závěr přirozeně vyplyne to, co čtenář více méně tuší po celou dobu – že kniha nekončí zcela standardně a zařazení mezi sci-fi romány je ospravedlněno. Nicméně předchozích 80% knihy lze číst jako běžný, čtivě psaný thriller okořeněný exotikou orientu. Proto zde předestírám jakési varování pro nadšence vědecko-fantastična: nečekejte žádné převratné efekty, dějové zvraty či příběh vystavěný na originální či nečekané zápletce. Milá kniha, ale nepřekvapí ani neunese.



WebArchiv - archiv českého webu