kniha » Černá krabice
v Top10 1 | chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 44
hodnotilo: 49
75%
Černá krabice Více vydání = více obálek.

Joe Hill

Černá krabice

Kniha vyšla i pod názvem:
Oblek mŕtveho
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: fantasy - horor

originální název: Heart-Shaped Box
originál vyšel: 2007

vydání: Beta (web) 2007; Ikar (SK) (web) 2008; Beta (web) 2022

odkazy: 6x [recenze]


Komentáře:
Sirius  | **** 13.10.2007 22:11

Syn Stephena Kinga neudělal ostudu svému otci a pomalu se vypracovává na jednoho z nejlepších autorů hororů. Na rozdíl od svého otce je přímočarý a nepoužívá metodu uspat a udeřit. Velice vydařená prvotina. Už se těším na další knihu páně Hilla. Ovšem co musím knize vytknout je hnusná obálka (zahraniční je mnohem lepší!!) a naprosto pitomý překlad názvu díla. Ale jinak naprostá bomba. Doporučuji.

Pista  | *** 03.01.2008 11:28

No já bych nebyl až tak moc nadšený. Například překlad někdy trošku kulhá. Např: Str: 182: Jude natáhl pravou ruku, nechal do ní vklouznout montážní páku, chytil ji za jeden konec… Jsem se pobavil :-) A taky jsem měl někdy pocit, že ty lepší pasáže psal otec (pouze pocit, neobviňuji!)

Madam Brbla  | **** 07.08.2008 09:01

Velmi zdařilá prvotina, která mi námětem připomínala asijské filmové duchařiny. Narozdíl od svého slavného otce se Joe Hill nezabývá zdlouhavým vytvářením atmosféry a vrhá čtenáře rovnou „do akce“. Zhruba uprostřed tempo na několik stránek poněkud opadlo, ale ne tak fatálně, aby se dostavila nuda. Nějakou dobu trvalo, než se zpočátku plochým postavám podařilo vdechnout život a hlubší psychologii. Ke konci románu mám určité výhrady (na můj vkus byl příliš „americký“ :-)). Našly by se i další drobnější chybky – např. otec hlavního hrdiny je popsán jako bezzubý muž s nemocnými dásněmi, přitom o necelé čtyři strany později má zuby od krve:-). Přes malé vady na kráse jde o dobrou, napínavou knihu a na další tvorbu Joe Hilla jsem hodně zvědavá. Každopádně doporučuji číst nejlépe v noci a o samotě, to vždycky hororům přidá na atmosféře:-). 80%

The_Star_Rover  | ***1/2 08.11.2010 00:26

Syn Stephen Kinga – Joe Hill se nám ukázal v celkem povedené prvotině. Má jiný vypravěčský styl než jeho otec, kniha je napsána svižně a jede tak až do konce. Postavy jsou propracované, každá žije svým životem, závěr nebyl trošku podle mých představ, ale špatný také nebyl. V první části knihy jsem si všiml hodně překlepů v textu, Beta si s tím mohla dát více času, překlad celkem v pořádku až na pár maličkostí. Knihu doporučuji, jedná se o zdařilý, zábavný a moderní horor.

Lucc  | **** 14.12.2010 09:08

Výborný mix všech potřebných ingrediencí pro chutný horror. Atmosféra, slušné a docela realistické vykreslení postav, beznaděj a děsivý bubák. Chybí něco? Ano. Sexuální scéna. To je u románu, kde je sex jedním z hlavních motorů chování postav, snad až svatokrádež. Didaktičtěji řečeno: román je vlastně puritánsky napsaný, ač je sexem prosycený. Pro USA typické.

Proč tedy hodnotím jen čtyřmi kapříky? Má to dva důvody. Za prvé, postavy byly vykresleny jen DOCELA realisticky. Některá jednání a motivace prostě nesedí. Hlavní kámen úrazu byla prvotní motivace Jessici Craddock (to skloňované křestní jméno se mi vůbec nelíbí, ale nevím, jak to napsat lépe). Proč to celé vlastně odstartovala? IMHO k tomu neměla žádný pádný důvod, obzvláště, když byla v situaci, v jaké byla. Proč na sebe upozorňovat? Druhým důvodem bylo opětné použití profláklého motivu. Kdo čtete mé komentáře už asi víte, kdo ne, spoilerovat nebudu. Já už opravdu nevím, proč to je v každém druhém hororu. Je to silné, je to uvěřitelné a je to zatraceně motivující, ale proč to všude cpát, když je to tak zoufale neoriginální?! Tak či tak, Černá krabice byla dobrým čtivem a Rohy si rozhodně někdy v budoucnu přečtu též. Nejsem žádný znalec Kingova díla, ale už svým debutem mu jeho ratolest silně šlape na paty a mnohá jeho průměrná díla v mých očích poráží o několik délek. Nápis na obálce tedy IMHO není jenom prázdné chvástání.

epco55  | *** 06.04.2012 20:51

Dobre prvé na kročenie do hororového žánru. Číta sa to na jeden dych. Aj keď hororové propriety sú zastúpené veľmi riedko. Vzhľadom na to že hlavný hrdina v prvopočiatku knihy vystupuje v pozícii skoro zberateľa okultných predmetov je až zarážajúce ako ľahko je vmanipulovaný do nepríjemnej situácie. A ako si s ňou nevie rady. Našťastie je tento nedostatok vyvážený výborným náhľadom do mysle a duše starnúcej rockovej hviezdy. Plus body za rozumný počet strán

MirabelkaP  | **** 07.08.2014 11:39

Moc povedená prvotina. I přes rychlý rozjezd mi ze začátku trvalo déle sžít se s postavami a proto pořádné začtení přišlo až později. Na autorova otce jsem si párkrát vzpomněla, inspirace je v knize cítit, ale srovnávat je nebudu… Po dlouhé době psaný horor který mi „vlezl do snu“ :)

Speedemon  | ***1/2 25.08.2014 20:50

Hodně zdařilá prvotina i když je ještě co zlepšovat. Především do postav jsem se nedokázal moc vžít. Byly originální, to se musí nechat. Ne v každé knížce je hlavní postava stárnoucí metalista který má oblibou v mladých gothičkách :) Nicméně nijak jsem s nimi děj neprožíval a spíše jen sledoval jak plyne. Talent i některé motivy zdědil Joe po otci (především to že největší hrůza a děs je vlastní rodina). Jen tak dál a za chvíli se nebudu těšit jen na jakoukoliv novinku Stephena Kinga ale také Joea Hilla.

Strýček Biolit  | **** 18.09.2014 14:27

Tak jo no…Rohy nebyly výjimka…Hill umí psát a momentálně se nachází v lepší formě než jeho tatík.

Černá krabice – ač o trochu slabší než zmiňované Rohy – nabídne drsný, syrový a vcelku čtivý příběh (prvních 100 stran je pomalejších, zbytek knihy se čte jedním dechem), který je okořeněný poměrně netypickým hlavním hrdinou (postarší metalová legenda, které postel zahřívají mladé pružné goth holky), a v němž nechybí řádné zvraty. Sem tam autor mrkne na fanoušky HPL, velice často se pak (logicky) objevují narážky, z nichž budou všichni příznivci tvrdé muziky v sedmém nebi. Velice příjemné je, že – na rozdíl od svého otce – se Hill nesnaží o nějaké krutopřísné tajemno (které na mě v Kingově podání téměř nikdy nepůsobí), ale jde rovnou na věc.

Pár výtek bych ovšem měl k české redakci knihy…občas se totiž stane, že překlad tápe, co se týče hudebních pojmů. Například „backing vocals“ se do češtiny nepřekládají jako „zadní vokály“, ale spíše jako „doprovodné vokály/zpěv“ – takovýchto případů je v knize několik. Další výtka jde k české anotaci, neboť v knize nebylo nikde (pokud si dobře pamatuji) řečeno, že hlavní hrdina byl death metalista – jak se píše v anotaci. Naopak ze zmínek v knize se dá usoudit, že death metalista opravdu nebyl. Nedovedu si třeba představit, jak death metalista v roce 1975 předskakuje Led Zeppelin a podobně…

trudoš  | ****1/2 09.04.2018 23:33

Judas býval (a stále je) rocker každým coulem – užil si výsluní slávy, hardcorové večírky, drogové opojení i smrt kamarádů. Jako správná celebrita má také drobnou úchylku – sbírku prapodivných kuriozit. Kuchařku pro kanibaly, oprátku oběšence, brutální sadistický film a podobně. Proto, když se naskytne možnost koupě pravého ducha, váhá asi dvě pikosekundy. Naneštěstí pro něj je duch skutečný. A má s Judasem nesrovnaný účet…
Joe Hill není žádný literární amatér. Ostatně chce-li vystoupit z pomyslného stínu otce, nemá moc na vybranou. Proto hned od začátku nasazuje ostré tempo, které dokáže s přehledem ukočírovat až do konce. Přitom nejde o žádnou zběsilou honičku, pouze je tu s citem profesionála namícháno vše, co má v hororu být – od stupňujícího se napětí po děsivost jednotlivých scén. Jen ten ústřední motiv by podle mě slušel spíš povídce než románu. Přesto Černou krabici bez uzardění dokážu označit za to nejlepší z duchařského řemesla, na co jsem z počátku 21. století zatím narazil.



WebArchiv - archiv českého webu