kniha » Archivy hrůz
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 18
hodnotilo: 20
66%
Archivy hrůz

Charles Stross

Archivy hrůz

série: Prádelna
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: The Atrocity Archives
originál vyšel: 05/2004

vydání: Talpress (web) 2007

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
jirikk  | *** 20.10.2007 11:14

Celkem příjemná záležitost, trochu trpí tím, že jde vlastně o dva příběhy (archivy hrůz a Betonová džungle)

Gaarq  | * 13.02.2008 13:51

zvláštní kniha. zajímavé nápady, ale celé je to zmatené a obtížně se čte. větší část těchto problémů bych přičetl na vrub špatnému překladu.

PB  | **** 21.06.2008 18:26

Musim dat za pravdu Gaarqovi, napady ma autor vyborne (treba to s kamerama), bohuzel je to cele zmatene a kosate vyjadrovani a popisovani ubira na plynulosti a zabavnosti :( Cele je to navic nacpane pojmy z IT, matematiky a kvantovky, takze kdo o tech vecech nic nevi, tomu se to bude cist nejspis jeste hur.

Jinak mi to docela pripominalo Lukjanenkovy hlidky, ale filozofii tu autor nahradil matematikou, coz je zajimavy napad, ale v tehle forme to moc nefunkuje :(

Navic nikde na obalce neni napsane ze se knizka sklada ze 2 povidek: Archivy hruz (300 s, z toho prvnich 200 se nic moc nedeje) a Betonova dzungle (110 s).

Celkove si myslim ze by si Stross mel najmout spolupracovnika, ktery prepise to co on sam napsal do srozumitelnejsi formy :-)

BorgDog  | nehodnoceno 27.01.2009 05:23

Jedna z knih, na které jsem se velmi těšil – a jedno z největších zklamání. Bohužel ne vinou autora, naopak, mix občas notně střelených a přitom skvělých nápadů, který Stross předvádí, okořeněný místy vyloženě anglickým nebo „ajťáckým“ humorem je fascinující – kdyby ovšem nebyl svěřen k překladu jedincům, co by měli překládat tak maximálně návody na vysavač. Kniha, která od čtenáře vyžaduje taky jisté znalosti a cit pro jazyk, se změnila v kostrbatou slátaninu plnou chyb, ze kterých se občas dělá až špatně – to se prostě nedá číst. S přehledem nejhorší překlad, jaký jsem u SF viděl za posledních několik let.

Hodnotit tentokrát nebudu, protože nechci, aby autor doplácel na neschopnost českého nakladatele. A kdo si chce udělat představu, jak asi měla kniha vypadat „doopravdy,“ ať si přečte Strossovu povídku „Ještě studenější válka,“ jednu z nejoriginál­nějších variací na Lovecrafta co jsem viděl, která se „Archivům hrůz“ docela podobá, jen zdaleka není tak humorná…

Julianne  | ***1/2 08.01.2015 14:35

Pozn.: Hodnotím originál, nikoli překlad, který jsem nečetla. Co se týče série Prádelna, romány jsou čím dál tím lepší a celou ji velmi doporučuji.



WebArchiv - archiv českého webu