kniha » Třetí oko
má v knihovně 3
hodnotilo: 3
63%
Třetí oko

Paul James McAuley

Třetí oko

Kategorie: fantasy

originální název: Mind's Eye
originál vyšel: 09/2005

vydání: BB art (web) 2007

odkazy: 1x [recenze], 1x [info]


Komentáře:
Madam Brbla  | *** 02.11.2017 20:13

Děj románu lze shrnout do jedné věty: jedná se o hon za tvůrcem zvláštních obrazců a odhalování jejich tajemství, jejich moci.
Hlavní hrdina se potýká s několika handicapy, z nichž ty zdravotní ve formě záchvatů jsou nejmenším problémem. Pak je tady jméno, jaké by člověk očekával v Disneyho pohádce, nebo v knížce od J.K. Rowlingové. Alfie Flowers je sice mohutný fotograf v Kristových letech, já ho však stále měla před očima jako skřítka, co se chystá odletět na kouzelném kufru kamsi do Bradavic. Největším problémem pro čtenáře (pro mě rozhodně) je nemastnost a neslanost této postavy, která měla se svou minulostí a zázemím podstatně větší potenciál. Když ve druhé polovině románu převzala otěže soukromá vyšetřovatelka a samozvaná agentka Harriet, zlepšením bych to nenazvala. Zpočátku mi byla celkem lhostejná, později mě začala sr… pardon, iritovat. Reputaci mohl zachránit snad ještě sidekick – novinář Toby, ovšem ani jeho úmrtí by mi žíly nervalo. Nejvýraznější emocí tak byla lehká averze vůči padouchům (a Harriet).
Pátrání po takzvaných piktografech se odehrává převážně v Londýně, akčnější části přesunou čtenáře na Blízký východ (Turecko, Irák) a trochu seznámí s tamními poměry. Nebylo to vyloženě nezajímavé, pro mě však tyto končiny, kultura a náboženství postrádají atraktivitu. Takto bych vlastně mohla zhodnotit celé „Třetí oko“: nebylo to špatné, akorát mi chyběly sympatičtější charaktery i prostředí, zápletka ničím neohromila, časté opakování stejných informací stále dokola sra… pardon, iritovalo (autor má čtenáře za blbce, nebo sám trpí problémy s pamětí). Pro mě relativně vlažné čtení, netrpěla jsem, ale ráda bych se bavila víc. 59%



WebArchiv - archiv českého webu