kniha » Domovina
v Top10 5 | chce si přečíst 15 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 117
hodnotilo: 154
87%
Domovina

Robert Anthony Salvatore

Domovina

série: Forgotten Realms - Temný elf
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Forgotten Realms

Kategorie: fantasy - hrdinská fantasy

originální název: Homeland
originál vyšel: 1990

vydání: Fantom Print (web) 2007; Fantom Print (web) 2014

odkazy: 1x [ukázka], 3x [recenze]


Komentáře:
metal warrior  | ***** 25.11.2007 10:29

Velmi dobré čtení. Tento díl jsem si pochvaloval už od začátku. Tak mě to vzalo, že jsem četl nepřetržitě a pořád. Kdo nezná Legendu o Drizztovi tak tohle vřele doporučuji. Drizzt vyrůstá ve statného drowa – bojovníka. Je vychováván způsoby, které jsou u temných elfů obyčejné. Drizztovi se ale tyto věci jako zabíjení drowů zdají odporné. I přes akademii, kde je Drizzt nejlepším žákem věří, že existuje i lepší svět než Menzoberranzan. Seznamuje se s panterem Guenhwyvar a zkoumá povrch kde žijí elfové a jiné bytosti. Fantasy je to skvělé. Děj je velmi dobře udělaný a Salvatore se zas jednou překonal.

Marfy  | **** 29.05.2008 10:57

Velmi čtivé a děj má spád. Dávám nižší hodnocení jen proto, že Salvatoreho vyprávní mi občas přijde přitažené za vlasy a někdy dost kostrbaté. Možná, že je to způsobeno překladem, nemůžu posoudit.

KainIX  | **** 20.08.2008 18:39

Kniha nás provází životem temného elfa – drowa, Drizzta Do'Urdena, od jeho narození, přes výchovu a studia, sblížení s Guenhwyvar až po rozhodnutí odejít z Menzoberranzanu. Nenáročné, ale zajímavé čtení, které mě mile překvapilo po velkém zklamání z Magického krystalu.

elanius  | ****1/2 22.10.2009 13:11

Ako a kde žijú temní elfi, je ich zlá povesť skutočne zaslúžená a z čoho pramení? Na tieto otázky (a na mnoho iných) dáva odpoveď úvodná časť trilógie Temný elf. Tak ako Salvatore k písaniu, tak som sa aj ja k čítaniu Domoviny dostal až po Planine ľadového vetra, a preto nedávam plné hodnotenie. Ak by Domovina bola len príbehom sama o sebe, nič by sa jej nedalo vyčítať, ako úvod do ságy niečo postráda. Ľahký štýl a čítavý príbeh je dokonalou ukážkou Magic&Swords, ale predsa len vysvetlenia Drizztovej „odlišnosti“ som sa v podstate nedočkal.

Speedemon  | ****1/2 15.12.2009 11:19

Takhle nejak by měly vypadat kroniky oblíbených fantasy postav. Kniha začíná Drizztovým narozením a seznamuje nás se všemi důležitými kroky mládí tohoto neobyčejného temného elfa. Jeho „zvrácený“ pohled na svět i kolísání mezi etickým chováním a bezhlavým zabíjením. Bez podpory bojového mistra, by byl Drizzt pravděpodobně odsouzen ke stejnému životu jako zbytek zkaženého národa. Ale jak už víme z Planiny ledového větru (pokud jste nečetli, tak nevadí), Drizzt se vzepře a… a o tom je vlastně celá kniha. Nějakou velkou dějovou linku tam nehledejte (soupeření mezi rody). Převážně sledujete vývoj bojovníkovy postavy a musím říct, že je to skvělý zážitek.

T'Ana  | **** 06.02.2010 19:34

Svižná, čtivá, jednoduchá fantasy. I když kniha není příliš radostná, žádné popisovaní extra krutostí nečekejte. Zážitek mi kazilo jen nekonečné omílání, jak jsou temní elfové zvrhlí – už to slovo je spíše nezvyklé a cca padesátkrát v jedné knize jsem ho ještě neviděla. Nicméně za jedno přečtení kniha stojí.

Karas  | ***** 23.04.2010 10:07

Skvělá kniha výborně vykreslující charakter života ve městě temných elfů. Autor se přesně trefil do mé představy o temných elfech a jejich charakteru. Z knihy jde úplně hmatatelně cítit rozdíl mezi uvažováním Drizzta potažmo Zaknafeina, vzhledem k zbytku temné populace. Já hodnotím jednoznačně ***** :)

GeRony  | **** 23.05.2011 10:55

Velmi dobra kniha. Suhlasim so vsetkymi predchadzajucimi komentarmi. Vykreslenie sveta temnych elfom – drowov, ich zivota, zvykov a spolocnosti je velmi vydarene. Takisto su dostatocne prepracovane aj postavy a hlavne vyvoj tej hlavnej – Drizzta. Kniha je sice jednoduchou fantasy, ale dostal som presne to, co som ocakaval…

trudoš  | *** 17.02.2017 18:24

Kromě toho, že byl děj k uzoufání předvídatelný, mě dost iritovala řemeslná šablonovitost, což ještě podtrhují všechna dostupná klišé, ke kterým se R. A. Salvatore aktuálně dostal. Samotného Drizzta Do'Urdena formuje dle vlastní potřeby, přičemž svým záměrům přizpůsobuje i společnost, ve které hrdina vyrůstá, aniž by to mělo jiný smysl, než obdobu laciných světelných efektů. Ale protože se jedná o úvod, je nasnadě, že se autor teprve zahřívá. Tedy doufám.
Rozhodně bych jinak nerad vyprávění upřel kouzlo dobrodružství, které jde přímo za svým cílem. Taky je tu pár moc pěkných nápadů, které však vyniknou spíše díky ilustracím Todda Lockwooda dohledatelných na netu, než pro literární um spisovatele. Ale autorství je jeho, o tom žádná. Ovšem Drizzt jako takový je pro mě prozatím zklamáním. Prototyp dokonalého rozervance, který je zajímavější v představách, než na stránkách románu, páč – jak je u těchto zádumčivých patronů zvykem – mu chybí smysl pro jakýkoliv humor a všechno bere moc vážně.

Zbyna  | ***1/2 01.02.2024 20:39

První dvě třetiny tak trochu únavně šustí nekonečnou “zvrhlostí “ temných elfů. Poslední třetina ale vyníkající!



WebArchiv - archiv českého webu