kniha » Plout na vlnách podivna
v Top10 2 | chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 60
hodnotilo: 67
83%
Plout na vlnách podivna Více vydání = více obálek.

Tim Powers

Plout na vlnách podivna

Kniha vyšla i pod názvem:
Na vlnách podivna
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: fantasy

originální název: On Stranger Tides
originál vyšel: 1987

vydání: Laser-books (web) 2007; Laser-books (web) 2011

odkazy: 1x [ukázka], 7x [recenze]


Komentáře:
jirikk  | **** 18.11.2007 09:57

Podmanivosti Bran Anubisových sice nedosahuje, přesto si zaslouží výrazně pozitivní hodnocení.

shpina  | ***** 12.02.2008 13:52

Velmi čtivé, dobrodružné, provázané… není to tak promakané jako Brány Anubisovy, ale zase začátek je poněkud stravitelněnjší a rychleji vtáhne čtenáře. Obecně tedy více odpočinkové než BA, ale pořád špička v žánru.

BlackDawn  | ***** 25.09.2009 07:35

Jsem velmi mile překvapený.Téměř 400 stran bez hluchých míst.Kniha vypráví příběh Jacka Chandagnaca, který se připlete přepadení lodi křiklouna Carmichaela a proti své vůli se stává členem posádky pirátské lodi Phila Daviese. Zůčastní se výpravy za fontánou mládí jako doprovod obávaného černovouse a bude muset vynaložit hodně odvahy a důvtipu aby pomohl zachránit Beth Hurwoodovou za spárů šíleného otce.To vše v kulisách legendárního ostrova New Providence, sídla pirátů. Mistrovsky napsáno,pro relaxaci výborná volba.Vzhůru na palubu staré šalupy Jenny po boku kouzelníků,magie a tajemství.

SONP  | **** 10.11.2013 15:44

Jako fanoušek herní série Monkey Island jsem si tuto knihu nemohl nechat ujít. A vskutku, Powers je zjevně autorem některých pirátských stereotypů nejen z Monkey Islandu, ale i Pirátů z Karibiku. Kniha má hutnou dobrodružnou atmosféru, jen v bojových scénách jsem se trochu ztrácel, to je ale jako vždy moje chyba, nikoliv chyba autorova. 80%

Strýček Biolit  | *** 06.07.2015 19:49

Jak mě nadchly Brány, tak mě zklamaly Vlny – naštěstí jsem je ulovil v Levných knihách, takže to ani tak moc nemrzí.

Tim Powers píše velice lehce, což ukazuje i zde; kniha se čte opravdu dobře, problémem je ovšem samotná motivace ke čtení. Ta mi chyběla. Děj je totiž neuvěřitelně roztahaný, od začátku směřující k jasnému a očekávanému konci. Autor – bohužel – onen konec oddaluje seč může, takže nastává efekt: „Bohové, další zdánlivě neřešitelná situace, ze které se zázrakem hrdina dostane? No super…“ Postavy mi k srdci moc nepřirostly, hlavní hrdina mě vyloženě iritoval (aneb po půl roce na moři trů ívl mořským vlkem snadno a rychle). Prostředí pirátů a voodoo magie je autorem trestuhodně nevyužité – dalo se z něj vytřískat mnohem víc.

Český překlad až na pár věcí docela v pořádku – jenom mě těžce štvalo označení „náčelník pirátů“ + ke konci knihy jsou dvě nejasnosti.

Celkově vzato nejsou Vlny žádná extra kniha, ale ani propadák. Je to lehké čtivo pro ukrácení času, které se – žel – dost vleče…

trudoš  | **** 16.04.2018 23:50

Nebyl by to Tim Powers, kdyby se měl zabývat pouze osudy dvou hlavních postav, když se mu v románu vyskytuje i hodně vedlejších. A každé o něco kráčí, každá má nějaký pochybný cíl. Tím se z poměrně jednoduché pirátské zápletky stává komplikovaný, těžce popsatelný příběh, v němž mají všechny figury svébytnou osobnost. Což je pro autorovu tvorbu typické, podobně jako historické kulisy našeho světa a magie založená na pohanských rituálech v rukou asociálních šílenců.
Tohle je plnokrevné dobrodružství, kde prakticky stránka co stránka obsahuje zvrat. Hrdinové jsou nejednoznační, skutky fatální a láska nesmrtelná. Jen jsem postrádal šmrnc, který by vyprávění udával tempo. Sled událostí je sice podivuhodný, ovšem chybí základní motiv, jenž by naznačoval, o čem že všechno to bitkaření vlastně bude. Jak jde každému o něco jiného, příběh se mění ve sled epizod, ve kterých jednotlivci bojují sami za sebe a celé se to náhodou propojuje do jednoho celku. Ale to je všeobecně můj problém s Powersem.

Dilvermoon  | **** 09.08.2022 22:58

Tim Powers je mým oblíbencem. Což se stalo díky jeho rozhodně nejlepšímu dílu, které ani nemusím jmenovat. Ale i dalších několik knih nezklamalo a jen mě utvrdilo. Přiznám se ale, že k této pirátské záležitosti jsem dlouho přistupoval s jakousi nedůvěrou. Možná jsem čekal nějaký jednoduchý příběh, možná nepomohlo odkazování na filmy. A jak to tedy dopadlo? Celkem solidně. Technologie plavby na lodích je popsána věrně, bitvy obsáhle (někdy až tak, že jsem stránku jen rychle přejel očima). Ovšem to vše je jen kulisa pro propracovaný příběh plný otazníků a postav (některých skutečných historických), do toho nějaké to voodoo, což hraje roli zcela zásadní. Tedy ne že by šlo o příliš komplikovanou záležitost, přímočarost je zde většinovým vypravěčem, ale je přerušována a zpomalována dějovými obraty, které to celé zahustí. Ústřední postava John Chandagnac je původním založením celkem slušňák a právě tahle slušnost a braní ohledů ho definitivně přivedlo na šikmou plochu. I další postavy jsou velmi nečernobílé a o málokom se dá říci něco jednoznačného. Zkrátka složitá doba 18. století, zásadně doplněná o fantastickou stránku ztělesňovanou tím, co je v Karibiku všudypřítomné, ale jinde už velmi skomírá.



WebArchiv - archiv českého webu