kniha » Stopařův průvodce po Galaxii / Restaurant na konci vesmíru
v Top10 18 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 89
hodnotilo: 185
92%
Stopařův průvodce po Galaxii / Restaurant na konci vesmíru

Douglas Adams

Stopařův průvodce po Galaxii / Restaurant na konci vesmíru

série: Stopařův průvodce Galaxií
díl v sérii:

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Restaurant na konci vesmíru, Stopařův průvodce po Galaxii

Kategorie: sci-fi - humorná - omnibus

originální název: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy / The Restaurant at the End of the Universe

vydání: Odeon 1991


Komentáře:
Dilvermoon  | **** 06.10.2017 10:08

V tomto prvním českém vydání dvě knihy v jednom. Odjakživa mi proto splývaly, ale rozdíly se přesto najdou. Stopař mi připadá absurdnější a obsahuje více motivů, které jsou nadhozeny jen jako vtip a opuštěny, ovšem po nějaké době opět zmíněny a pak jsem trochu plaval, o co vlastně šlo. Restaurant obsahuje jasnější dějovou linku, i když stále jde o dost praštěný příběh. Pokud jde o smích nahlas (což je takový indikátor opravdového veselí :-), tak začátek Stopaře často, pak sem tam i v Restaurantu, ale jinak jak říkám. Spíše absurdní komedie (nemyslím to však jako negativum). Pokud jde o postavy, tak asi depresivní robot Marvin. Moc toho sice nenamluví, ale každá věta je perla. Vůbec se nedivím, že Stopaři se svými ručníky se materializovali i v našem skutečném světě. Knihy mají rozhodně kultovní potenciál a je tam spousta materiálu, který lze používat jako hlášky. Dvojice Stopař/Restaurant podle mého názoru patří organicky k sobě, je pěkně ucelená a dobře ukončená a další díly budou jen nadstavba.

Gaarq  | ***** 23.11.2020 09:17

stopařův průvodce po galaxii je úžasná hromada postřehů o našem světě napsaná třeskutě vtipným způsobem. pamatuju si listopad, sedím na mendláku zabalený v mantlu s čerstvě koupenou knihou, čtu a řežu se smíchy na celé kolo. adams se trefuje elegantně do snad úplně všeho, s grácií a britským humorem. postavy, kterými zabydlel svůj svět jsou úžasně bizarní a v jejich centru je normální smrtelník arthur dent, který ovšem skvěle zapadá. spousta hlášek a metafor ze SPG je pro mě dnes neodmyslitelnou součástí slovníku. kniha by asi měla být i v topu, ale je v něm málo místa :) a pak jsem objevil původní seriál BBC (rozhlasový), i původní seriál, přišel nový film, zpracování od ypsilonky i nové audioknihy. ne že bych si vždycky vzpomněl, ale ručník mívám po ruce. 5 aster.

restaurant na konci vesmíru humor trošku zhořkl, tempo výrazně zvolnilo a i třeskutosti ubylo. nicméně pořád je to opravdu dobrý příběh, dobrá bžunda a moudrá kniha. závěr už není tak bezstarostně uvolněný, ale spíše smířený. 4 astry.



WebArchiv - archiv českého webu