kniha » Evangelium podle Satana
v Top10 1 | má v knihovně 7
hodnotilo: 4
63%
Evangelium podle Satana

Patrick Graham

Evangelium podle Satana

série: Maria Parksová
díl v sérii: 1

Kategorie: horor - fantaskní

originální název: L'Evangile selon Satan
originál vyšel: 2007

vydání: Rybka (web) 2007


Komentáře:
KainIX  | *** 27.03.2010 20:36

Existuje kniha, jejíž existence a obsah mohou destabilizovat a svrhnout největší a nejmocnější organizaci na světě, samotnou křesťanskou církev. Ano, tou knihou je Evangelium podle Satana. Přibližně kolem toho se točí děj celé knihy. Jestli máte rádi knihy s tématikou celosvětového spiknutí a organizací jako Svobondí zednáří a Ilumináti, pak toto je kniha pro vás. První polovina knihy, kde agentka FBI Maria Parksová vyšetřuje s pomocí svého neobvyklého nadání brutální vraždy tzv. „křižáků“, cestujících vrahů, se mi velmi líbila. Je brutální, syrová a odehrává se v poměrně malém a uzavřeném prostoru. Druhá polovina už je více komplikovaná, děj se rozdělí do dvou linií, jedné akční – s Parksovou v hlavní roli, a druhé poklidnější „výpravné“, kde přibývá hlavních postav i tajemna. V druhé polovině už se objevovaly události a jevy, které mi začaly vadit – přibývání dalších schopností Parksové, naprosto nepochopitelné jednání postav, když se dozví o existenci Evangelia podle Satana, občasné nelogické jednání postav i logické chyby v ději. To vše knihu v mých očích velmi degradovalo. Mám takový pocit, že toto je autorova prvotina a je to na ní dost znát. Upřímně moc nechápu, proč se kritika nad touto knihou tak rozplývá, pro mne to bylo zklamání.

trudoš  | ***1/2 28.12.2016 23:54

Zajímavý a dobře napsaný konspirační thriller s náboženskou tématikou, který však v mém případě zhřešil hned ve dvou bodech. Především se základní tajemství vyzradí hned v počátku, takže informační omáčka kolem působí už zbytečně. A to druhé souvisí s prvním – nakolik se Patrick Graham zaměřuje na podrobné vysvětlování utajené historie, samotný děj mu nečekaně vázne. Rozdají se karty, čeká se šrumec a ona z toho žádná akční podívaná není. Komplikací se do cesty moc nestaví, takže při zpětném pohledu je těch čtyři sta stran dost nastavovaných, což ještě podtrhuje uspěchaný konec.
Co bych však nerad příběhu upíral, je skvěle zpracovaná atmosféra strachu, jenž postavy po celou dobu provází. Navíc to celé působí velmi důvěryhodně a autenticky, tedy jak jen to je u podobné literatury možné. Je sice trochu nepochopitelné, proč všichni ti strůjci lží jednoduše usvědčující materiály nezničí, ale to by pak asi nebyla taková sranda dokazovat světu, že všechno bylo ve skutečnosti úplně jinak.



WebArchiv - archiv českého webu