kniha » Královna zkázy
chce si přečíst 2 | má v knihovně 22
hodnotilo: 6
67%
Koupit knihu:
Minotaur
Královna zkázy

Mark Chadbourn

Královna zkázy

série: Doba temna
díl v sérii: 2

Kategorie: fantasy - postkatastrofická

originální název: The Queen of Sinister
originál vyšel: 2004

vydání: Polaris (web) 2008

odkazy: 1x [ukázka]


Komentáře:
Madam Brbla  | ***1/2 22.10.2011 19:19

Další střípky z postkatastro­fického světa (konkrétně z Anglie), do kterého se vrátila dávná božstva a mýtická stvoření. Hlavní postavou je lékařka Caitlin, čelící všemi svými silami neznámé smrtící nákaze, co decimuje lidskou komunitu. Úvodní atmosféra zmaru je poměrně působivá, ale bohužel dost brzy ustoupí nepříliš přesvědčivým mystickým pindům. Caitlin vyráží na výpravu za zničením nemoci, jejíž zdroj neleží v tomto světě. Po cestě potkává různé bytosti, stvoření přátelská i strašné noční můry, nabírá kolem sebe družinu složitých lidských povah a všichni společně objevují nejen jiné světy, pravdy o Bytí, podstatu samotné existence, ale především nahlížejí do vlastního nitra. Psychologii postav je věnována nesmírná pozornost, přesto by si ty vedlejší zasloužily více prokreslit – jejich minulost je podána zkratkovitě a čtenář tak chvílemi nechápe, proč se chovají, jak se chovají.

Autor se opět prohrabuje keltskou mytologií a zabrousí například i k řeckým mýtům. Významnou roli v ději hraje ženský prvek, probouzí se Bohyně, díky které by mělo být dosaženo souladu a lidem by se tak měla otevřít stezka k dosažení čehosi víc, stezka, z jaké při předchozím historickém vývoji sešli – v bezohledné honbě za penězi a technickými vymoženostmi. Všechno tohle filozofování je (jak už jsem zmínila) bohužel podáno lehce chaoticky, nepřesvědčivě, trochu násilně a příliš jednostranně, co se týká ženského elementu.

Přes zmíněné nedostatky se můj dojem při četbě pohyboval v nadprůměrných hodnotách a ještě nějakých 12 stran před koncem by hodnocení bylo slabě přes 70%. SPOILER ALERT!!! Jenže pak se Chadbourn uchýlil k pohádkovým klišé a americkému kýči – doslova trestuhodně prokálel potenciál k nejednoznačnému, lehce pochmurnému závěru. Viděli jste někdy atletický závod, kdy běžec klopýtne, flákne sebou těsně před cílovou čárou a medaile (v tomto případě bronzová) je v tu ránu v prrrrr---achu? To je přesně tenhle případ: pan spisovatel udělal matláta-patláma-paprťála, tak končí tato komédie, zlo prohrává a dobro žije… Z mé strany slyšte ugrcnutí jako poděkování za zmršené finále.

VŠEM, KDO SE NA „KRÁLOVNU ZKÁZY“ TEPRVE CHYSTAJÍ, DOPORUČUJI UKONČIT ČTENÍ NA STRANĚ 328. 65%

Vlask  | ** 11.05.2012 19:30

Tragicky nudná kniha. Námět je poměrně originální, prostředí a nepřátelé také netrpí jednotvárností, ale autor naprosto neumí vytvořit napětí. Čtenáři je naprosto jedno co se stane s postavami. Četl jsem to spíše mechanicky a nudil se.



WebArchiv - archiv českého webu