kniha » Já, Asimov
v Top10 2 | chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 33
hodnotilo: 32
93%
Já, Asimov

Isaac Asimov

Já, Asimov

Paměti

Kategorie: non-genre - literární teorie

originální název: I. Asimov: A Memoir
originál vyšel: 04/1994

vydání: Český spisovatel, Arcadia 1996

odkazy: 1x [info]


Informace / Anotace ke knize: Já, Asimov - Paměti

Jiné ocenění :
1995 – Hugo Award – Best Related Non-Fiction Book – vítěz
1995 – Locus Poll Award – Best Non-Fiction – 1. místo


Isaac Asimov (1920 – 1992) je bezesporu nejslavnějším autorem žánru science fiction a dobře jej znají i čtenáři, kteří jinak této literatuře neholdují. V češtině již vyšla většina jeho beletristického díla včetně slavného cyklu o Nadaci a seriálu románů a povídek o robotech. Asimov je synonymem dobré, technicky i vědecky fundované a především napínavé science fiction, a ve světě je navíc znám jako plodný autor populárně naučných knih pro mládež i dospělé.

Vlastní životopis se rozhodl napsat pro své potěšení až v těžkých chvílích nemoci, kdy mu již docházely fyzické síly. Název Já, Asimov je vlastně parodií jeho jiné slavné knížky Já, robot, která v češtině vyšla v roce 1984. Vedle mnoha ocenění, kterých se dostalo jeho knihám, získal Asimov v roce 1987 i prestižní titul Velmistr žánru science fiction. Od roku 1977 také v USA vychází magazín science fiction, který nese jeho jméno a dodnes patří mezi nejúspěšnější periodika v tomto žánru.

Isaac Asimov v této knize bilancuje svůj život nabitý prací i těmi nejpodivuhodnějšími náhodami, otevřeně se vyjadřuje k tématům, jako je náboženství, život po smrti, láska, manželství, ženy, ale třeba i obyčejné klobouky…

Příjemná četba – ale i absolutní nutnost – pro legie příznivců Isaaka Asimova. Skvělá příležitost poznat osobně, takřka z bezprostřední blízkosti autora nejznámější fantastické ságy Nadace a knih Konec věčnosti, Já, robot či Ocelové jeskyně. Spolu s Asimovem sledujeme dějiny 20. století, jeho nejednoduchou cestu ke slávě, klípky i odhalení z amerických literárních kruhů, čteme úvahy na nejrůznější témata, napsané tak vtipně a přitom jednoduše, že tyto Paměti lze právem považovat za jedny z nejčtivějších vzpomínek vůbec.

 

Externí odkazy:

[info] Asimov Isaac Page - český obsah knihy



WebArchiv - archiv českého webu