povídka » Dlouhá hlídka
hodnotilo: 21
78%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Robert A. Heinlein

Dlouhá hlídka

Povídka vyšla i pod názvem:
Dlhá stráž
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: The Long Watch
anglický název: Rebellion on the Moon
originál vyšel: 12/1949

Komentáře:
Phoenix  | *** 09.03.2011 10:57

Dlouhá hlídka vypráví o muži, který se obětoval ve prospěch druhých. Zabránil zneužití atomových bomb na nevinných lidech, zaplatil za to životem a stal se z něho hrdina. Nápad na povídku je to dobrý, ale nějak mi tam celou dobu chybělo napětí. Příběh je odvyprávěn bez viditelných emocí, prostě události plynou za sebou a čtenář nemá šanci dovědět se něco víc o hlavním hrdinovi, natož se s ním ztotožnit.

jasonix  | *** 11.01.2021 12:26

Souhlas s tím, co napsala Phoenix. Myšlenka i poselstvi ok, ale všechny postavy jaksi taksi odlištěné. Snad s výjimkou scény s fotografií Johnnyho ženy s dítětem. Neúměrně pozornosti je věnováno metodice zneškodnění střel na úkor ledabyle spíchnuté psychologie postav. Chvíli mi trvalo, než jsem se v Johnnyho pohnutkách zorientoval a pochopil, že je vlastně hrdina a ne jen šílenec. No a patos kolem rakve, který příběh rámuje, mi taky dvakrát neseděl.



WebArchiv - archiv českého webu