povídka » Horla
hodnotilo: 12
79%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Guy de Maupassant

Horla

originální název: Le Horla
originál vyšel: 1887

odkazy: 1x [recenze], 1x [info]

Informace / Anotace k povídce: Horla

-----Anotace z MLP.cz-----
„Horla“ je povídka s fantastickými motivy, kterou Guy de Maupassant napsal roku 1887. Samotný příběh je vlastně jakýmsi deníkem hlavního hrdiny, jenž do něho zapisuje své dojmy a postřehy, související s jakousi nebezpečnou a neviditelnou bytostí, která se údajně pohybuje v jeho blízkosti. Vypravěč pojmenuje tuto svou představu Horla a postupně je touto chimérou natolik ovlivněn, že se začíná pohybovat na samotné hranici šílenství. Horla se tak pro něho stává soupeřem, jenž ho vnitřně destabilizuje a psychicky narušuje a i když se snaží z jejího dosahu vymanit, uvědomuje si omezenost svých sil i možnost tragického konce. Po několika pokusech, které přítomnost záhadného tvora spíše potvrdily než vyloučily, se ústřední postava příběhu rozhodne k radikálnímu kroku. Chce zapálit a dům, v němž Horlu objevil a to i za cenu, že on sám přijde o střechu nad hlavou.
Maupassant psal tuto povídku v době, kdy sám trpěl halucinacemi a dalšími psychickými poruchami. I proto dokázal popsat a zachytit bolest a utrpení člověka, který se téměř každý den probouzí s pocity, že není sám a je soustavně něčím ohrožován a pronásledován.




WebArchiv - archiv českého webu