povídka » Malý ztracený robot
v Top10 5
hodnotilo: 65
92%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Isaac Asimov

Malý ztracený robot

Povídka vyšla i pod názvem:
Stratený robot
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Povídka patří do světa: Nadace

Kategorie: sci-fi

originální název: Little Lost Robot
originál vyšel: 03/1947

Komentáře:
papuja  | ***** 02.06.2009 21:45

Tahle povídka se mi moc líbila. Námět povídky je prostě skvělý. Jak jednoduché v afektu říct robotovi jednoduchý příkaz „ztrať se“. Ale jak daného robota najít v šedesátce dalších robotů, když nemají žádné sériové číslo. A jejich mozky májí modifikovaný (oslabený) první robotický zákon.

lamahe  | ****1/2 20.02.2011 22:03

Výborná poviedka (jedna z najlepších z tejto zbierky) o následkoch oslabenia zákonov robotiky na konanie takto modifikovaných robotov. Robot, ktorý chce doslovným plnením príkazu „strať sa“ vyzrieť na ľudí. Rafinované podanie tejto brilantnej kvázi-detektívky poteší každého scifistu.

Gaarq  | *** 26.08.2018 09:54

přese všechnu sofistikovanost a promyšlenost, stáří povídky je citelně znát. samotný námět a děj připomínají takové ty moderní psychodetektivní příběhy jako lie to me nebo mentalist (mnou oblíbené), ale co tomu chybí, je možná troška zdravého rozumu (pomineme-li, že psychologie se od té doby posunula ne o míle, ale o parseky) – jedním slovem „výrobní číslo“. přijmeme-li absenci této jednoduché premisy, pak je to důkladně propracované, ale nelze se mi neubránit dojmu, že je to bouře ve sklenici vody.



WebArchiv - archiv českého webu