povídka » Proti prvnímu přikázání
hodnotilo: 17
79%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Andrzej Pilipiuk

Proti prvnímu přikázání

Kategorie: horor

originální název: Przeciw Pierwszemu Przykazaniu
originál vyšel: 08/1997

Komentáře:
Methat  | ***1/2 20.10.2016 09:58

Začiatok nič moc, sledujeme príbeh jedného kňaza, ktorý prišiel pracovať do malej dedinky. Začne to byť zaujímavé až keď príde Jakub Vandrovec a rozvíri vody nudy… :)

Lucc  | ***** 23.09.2017 23:51

Už v Hochštaplerovi Andrzej naznačil, že jeho silná poloha je horor. Umí několika slovy vykreslit mnoho a ještě víc naznačit. V této povídce překvapivě není po humoru ani stopy a možná právě proto je z celé sbírky nejlepší. Je inovativní v několika ohledech. Jednak vnáší do spíše slovanské sbírky anglosaské téma degenerované komunity a druhak velmi zajímavě používá prvek katolické církve. Ve současné literatuře je církev podávána vesměs negativně. Je to v módě. Pilipiuk jako Polák má ale jiný pohled. V Proti prvnímu přikázání je církev, její struktura a její rituály správě podávány jako obrana proti zlu. Nebo spíše Zlému. Kněží zde vystupují bezmála jako hrdinové z akčních filmů. Také Vandrovec je zcela jiný. Není to cynický věčně ožralý poživačný povaleč, ale cílevědomý muž morálních zásad. Prostě někdo úplně jiný. Hrdiny vysoké literatury. Pěkně temné literatury.



WebArchiv - archiv českého webu