povídka » Farmář Giles z Hamu
v Top10 4
hodnotilo: 41
90%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

J. R. R. Tolkien

Farmář Giles z Hamu

Povídka vyšla i pod názvem:
Sedlák Jiljí z Oujezda
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: fantasy - audiobook

originální název: Farmer Giles of Ham
originál vyšel: 1949

Komentáře:
stimílek  | ***** 30.08.2009 10:40

Nádherný pohádkový příběh z dob, kdy psi mluvili, krajem se proháněli obři a draci. Povídka je psaná krásným jazykem (občas i latinou.) Setkáme se vychytralým a trošku taky zbabělým sedlákem Jiljím, který se díky svému charakteru a souhře náhod vypracuje až do vládnoucí třídy. Nezapomenutelné jsou i pasáže týkající se jeho hafíka. TOP 10.

louza  | ***** 18.11.2014 15:26

Výtečná věc. Klasická pohádka stylově velmi blízká Hobitovi. Nechybí draci, panovníci ani farmáři co mají pod čepicí. Čtenář najde přesně to co by pod Tolkienovým jménem čekal.

Nelson  | ***** 26.02.2017 10:31

Pověst či pohádka o tom, jak farmář Giles z Hamu ke království přišel. I v kratším textu je vidět Tolkienovo mistrovství, jak dokázal vykreslit poměrně reálný fantasy svět. Tato povídka by klidně mohla být zasazena do světa Středozemě, jde o velmi kvalitní dílo.



WebArchiv - archiv českého webu