povídka » Krysař
v Top10 4
hodnotilo: 29
88%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Viktor Dyk

Krysař

Komentáře:
firen  | ***** 09.03.2008 16:07

Krysař s tímto slovem mě napadá slovo kult. A na Krysaře se takový váže. Vcelku rychlý a poutavě napsaný děj.

avatar2  | **** 28.07.2008 18:36

Novela (povídkou bych Krysaře nenazýval, na to se mi zdá skoro 100 stran přeci jen příliš) o tom, že lidé jsou často horší než zvířata a že jsou mezi námi tací, kteří to špatně snášejí. Pak se může stát, že vezmou spravedlnost do svých rukou. A když se kácí les, létají třísky. Velice čtivá věc, která si zaslouží vaši pozornost.

Jakub Ehrenberger  | nehodnoceno 14.11.2009 00:36

Novoklasicistní novela o tajemné postavě krysaře a událostech po jeho příchodu do hanzovního města Hameln patří k nejznámějším dílům prozaika, dramatika a básníka Viktora Dyka. Děj se odehrává někdy v 16. století, ačkoliv autor příběh pevně neukotvil, a inspirací pro něj se pravděpodobně stala saská pověst ze 13. století, která se váže k legendárnímu původu Sasů v Sedmihradsku. Krysař, bezejmenný hrdina s tajemnou píšťalou, díky níž jej poslouchají hejna krys, splní pro hamelnské konšele jejich zakázku, ti mu však odmítnou zaplatit. Před spravedlivou pomstou zachrání město krysařova láska k mladé Agnes, která se však ještě zcela neodpoutala od svého předchozího milence, Dlouhého Kristiána. Poté, co Agnes zjistí, že je těhotná s Kristiánem, zamíří k tajemné propasti na blízké hoře Koppel, odkud podle místních pověstí vede cesta do Sedmihradska. Krysař zoufalý ztrátou Agnes se rozhodne zapískat na svou píšťalu pořádně, čímž si podmaní i obyvatele města Hameln. Společně s nimi pak kráčí k propasti, aby následoval nebohou Agnes do Sedmihradska. Jediný, kdo svodům píšťaly odolá, je obyčejný hloupý rybář Sepp Jörgen. Strohý příběh postrádá silnější epické motivy, je nadčasový, nejednoznačný a plný skrytých symbolů. Důležité jsou pro tuto novelu forma a jazyk, celá se pak vznáší v určitém uměleckém oparu, který z ní sice dělá zajímavou, nikoliv však dechberoucí interpretaci zmiňované saské pověsti. Rozhodně však nejde ani o ploché a nudné převyprávění.



WebArchiv - archiv českého webu