povídka » Elektrický mravenec
v Top10 1
hodnotilo: 32
78%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Philip K. Dick

Elektrický mravenec

Kategorie: sci-fi

originální název: The Electric Ant
originál vyšel: 10/1969

Komentáře:
Lucc  | ***** 11.09.2017 17:38

Konečně pořádná kláda! Poměrně krátké, ale o to údernější věty otevírají svět elektrického mravence – androida – a jeho hledání smyslu sebe sama, když měl po nehodě nechtěný comming out. Kam až povede jeho experimentování s cívkou jeho počitků? A co na to lidé okolo něj? Lidé?
Precizně vystavěné, úsporné, znepokojivě, po dialogové stránce vybroušené, lehounce mimózní, famózní… v rámci mladofronťácké sbírky zatím jednoznačný vrchol. Že by tolik dělala jiná překladatelka? Nebo se Dick jen naučil psát?

louza  | ***1/2 09.04.2021 22:47

Pro Dicka celkem typická povídka z jeho pozdějšího období. Hlavní hrdina po nehodě svého futuristického vozu zjišťuje, že něco je jinak. Autorovi se tu do krátkého textu podařilo dostat obě svoje oblíbená témata. Krizi identity i krizi reality. Přesto to už nemá údernost jeho ranějších povídek a je vidět, že Dick přelomu sedmdesátek už se cítil lépe spíše v románech.



WebArchiv - archiv českého webu