povídka » Tak pravil mrtvý
hodnotilo: 28
67%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Philip K. Dick

Tak pravil mrtvý

Povídka vyšla i pod názvem:
Co říkají nebožtíci
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: What The Dead Men Say
originál vyšel: 06/1964

Komentáře:
Lucc  | ***1/2 16.09.2017 23:59

Dick se definitivně propsal k vyšším sférám. Dokonce retrospektivní pasáže! :-o
Teď vážně, …, na této povídce je znát, že Dick píše lépe. Dialogy už nejsou tak toporné, byť jsou občas vysvětlující. Text je sevřený a má razanci. Jenže se nepodařilo uhlídat vyřídilku a je to prostě dlouhé. Zbytečně.
Námětově opět zajímavé. Mimoděk nahozené zajímavé koncepty (posmrtný položivot a jeho dopady na společnost – Den zmrtvýchvstání, ekonomické otroctví v oceánu, politické motivy), které však slouží jen jako berličky celému autorskému záměru. Který mohl být velmi dobrý, kdyby Dick použil v závěru nápad, který v jeho textu jasně zazní – marketingové řešení celé šlamastiky s volbou prezidenta pomocí mediální saturace. Jenže on místo toho nechá celý text vyvanout do (ne)konce. Škoda. Zůstala jen mírně znepokojivá SF thriller novela psána podivným tónem.

louza  | ***1/2 25.02.2019 15:45

Fajn povídka o dědictví jednoho galaktického transportního impéria, která trochu trpí svou mamutí délkou a useknutým koncem. Možná že by bylo lepší, kdyby právě tento text Dick více rozvinul, protože končí tak trochu v půli děje v šedé zóně někde mezi. Některé nápady však zúročil v pozdějším UBIKu.



WebArchiv - archiv českého webu