povídka » Aššurbanipalův plamen
hodnotilo: 25
82%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Robert E. Howard

Aššurbanipalův plamen

Povídka vyšla i pod názvem:
Aššurbanupalův plamen
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: fantasy

originální název: The Fire of Asshurbanipal
originál vyšel: 12/1936

Komentáře:
tartan  | ***** 17.11.2011 21:53

Po Arabuovom dome ďalšia z Howardových exotických hororovo-fantastických poviedok, odohrávajúca sa na Strednom Východe. Tentokrát sa však neodohráva v dávnych dejinách, ale v „súčasnosti“. Dávne pamiatky pozemského (starobylé asýrske mesto stratené v púšti) i fantastického sveta (samotný Aššurbanipalov plameň a to, čo ho stráži) však, popri dobrodružnom opise pátrania novodobých hľadačov starobylého pokladu v púšti, tvoria hlavnú atrakciu tejto poviedky, ktorú tiež Howard dobre mierenou narážkou voľne prepojil s fiktívnou mytológiou svojho literárneho súputníka – H.P.Lovercrafta.

Nelson  | **** 19.10.2014 10:30

Hlavní hrdinové této povídky se na útěku před beduíny dostanou do trosek legendárního asyrského města. A v tomto městě by se měl nacházet klenot nevídané krásy zvaný Aššurbanipalův plamen. Zjistí, že tato legenda je pravdivá. Ale klenot sám je prokletý a chrání ho nepopsatelné zlo. Povídka je provázána se světem povídek Howarda Phillipse Lovecrafta.

louza  | **** 27.07.2016 10:29

Howardovská Lovecraftovina. Plíživý děs a temní bohové ve spojení s udatnými reky, co nikdy nejdou pro ránu daleko. Příjemná povídka, která si bere to lepší z obou světů.



WebArchiv - archiv českého webu