povídka » Barva z kosmu
v Top10 5
hodnotilo: 51
90%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

H. P. Lovecraft

Barva z kosmu

Povídka vyšla i pod názvy:
Barva z vesmíru
Farba z kozmu
Farba z vesmíru

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi - horor - audiobook

originální název: The Colour Out of Space
originál vyšel: 09/1927

odkazy: 2x [film]

Komentáře:
KeB  | ***** 20.08.2012 08:24

Bravo mistře, zatím to nejlepší co jsem od HPL četl. Ve své podstatě jsou v ní dva horory za cenu jednoho, skvělé…

Durgas  | ***** 24.07.2017 19:34

Tak táto poviedka od Majstra ma úplne rozsekala. Geniálne vystavané kulisy, desivo vygradovaný príbeh, proste paráda

louza  | ***** 07.10.2019 14:55

Esenciální Lovecraftův horror. Ale opravdu horror, ne temný příběh ze života psohlavce. Autor tu popisuje konfrontaci s mimozemskou entitou, které i na dnešní dobu velmi originálně nabývá tvaru pouhé barvy. Ale barvy s velice zhoubnými účinky. Nestraší se tu s příšerným mulisákem, ale něčím extrémně cizím co opravdu přesahuje lidské chápání a pomalu postupující děs je velmi chytře ukrytý v naprosto nepředvídatelném účinku barvy na vše co se s ní dostane do kontaktu. Nepřítel je abstraktní, ale projevy šílenství, které způsobuje a temný sociální i fyzický rozklad zde popisovaný skutečně hrůzostrašný. Top povídka nejen Lovecraftova, ale i celého žánru.

Gaarq  | **** 05.07.2020 13:15

docela zajímavá povídka. autor umí atmosféru, dokonce i zajímavě kombinuje strohý reportážní styl se zahušťováním pocitů a dojmů. pavědecké blábolení je citlivé a poplatné době, vše působí velmi realisticky a HPL se dokázal, minimálně v této povídce, oprostit od přílišné romantiky svých předchůdců. podivno a jino mě navnadilo, jen mi trochu vadí ta jeho samoúčelnost – je to z vesmíru, je to zlé.

Lucc  | **** 16.07.2020 08:09

Perfektně gradovaná povídka, kdy je bezzubý analyticky popisný začátek postupně rozmělněn pomocí barvitých výrazů, výjevů a neschopnosti lidí až do bezmála fantasmagorického konce udělat cokoliv proti tušenému, ale nepodchytitelnému nebezpečí. Jenže ouha – na poslední straně se opět vracíme k věcnému tónu a HPL provede jakési shrnutí, byť s kosmickým chvěním. Atmosféra vybičovaná na maximum opadá jak sherry v křišťálové sklence za sychravého podzimního večera. :-(

Za nepodařený konec hvězda dolů. Škoda. Možná je to i Balabánovým překladem v Půlnočních stínech, nevím. Ale spíše za to může Howard sám a udělal mi to určitě naschvál.

jasonix  | ****1/2 09.02.2023 12:28

Spolu s meteoritem přišlo do kraje kopců a lesů cosi zlovolného. Fanoušek HPL dostane v tomhle kousku koncentrát přesně toho, co čeká. Všechno je tu lovecraftovsky podivné, šílené, příšerné, nezdravé, nezemské, nevyslovitelné, nepopsatelné … a i přes tu „nepopsatelnost“ popsané s archaickou důkladností a morbidní detailností. :-) Běhá mi po zádech mráz, když si představím, jak „jakýsi cizí nehmotný nerv škube korunami stromů“.



WebArchiv - archiv českého webu