povídka » Zaklínač
v Top10 38
hodnotilo: 185
94%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Andrzej Sapkowski

Zaklínač

Povídka patří do světa: Zaklínačův svět

Kategorie: fantasy

originální název: Wiedźmin
originál vyšel: 12/1986

Komentáře:
firen  | ***** 07.01.2009 11:57

Skvělá povídka, také podle ní zvnikla skvělá hra. Svižné a přesto nutí člověka k zamyšlení. Tvorba Sapkowskeho je zkrátka kvalitní. Jedinné co vytýkám zaklínači, je nepřehlednost mezi ságou a povídkami. Chtělo by to nějaký pořádný chronolog.

papuja  | ***** 17.06.2009 21:23

Výborná povídka ve které zaklínači místo vězení nabídnou výdělek ať už danou práci přijme, nebo nepřijme:o))

Gaarq  | ***** 24.07.2009 14:38

začnu tím, že čtu ságu (komplet) asi po páté. poprvé to začalo před 17 lety.

chronologicky nejstarší povídka o zaklínači přináší už všechno, co v různé míře budeme potkávat později: hrdinu, který je sympatický. není nafoukaný, je věcný, ví, kde jsou jeho omezení. je i přes svou nelidskou podstatu stále člověkem. humor, žádné hloupé hlášky, humor někdy drsný, někdy příjemně suchý. a vždycky něco navíc. něco, co z povídání o zaklínači dělá literaturu a ne jen další dobrodružnou kopii tolkiena. soucit, moudrost a hlavně znalost míry v jednání s lidmi. všechny silně dějové scény mají svůj smysl a nejsou samoúčelné, nejde je o to ukázat, jak se autor „vyzná“, ale má i co říct.

úvodní povídka je především o tom, jak děti velmi snadno pykají za hloupost vlastních rodičů. a ne vždy jsou po ruce zaklínači…

Izmalius  | ***1/2 07.07.2011 19:41

Ve Wyzimě se děje něco zlého, v místní kryptě se zabydlela striga. Mnoho dobrodruhů se ji snažilo odstranit, ale neuspěli. Zvládne to zaklínač, Geralt z Rivie? Poměrně zajímavý děj i prostředí. Hezky vykreslený souboj se strigou, který je dokonale předělán ve hře Zaklínač. Ostatní je lehce nadprůměrné, k dokonalosti mi tam ještě něco chybí. 70%

louza  | ***** 26.11.2014 11:17

Klasika z nejklasičtějších. Hon na strigu. I přes malý rozsah povídky se autorovi daří načrtnout živoucí a uvěřitelný svět, což dělá dohromady se čtivostí textu z jeho prací něco naprosto ojedinělého.

Methat  | ***** 21.12.2015 20:10

Tak toto je povinné čítanie. Všetci fanúšikovia Zaklínača by si mali prečítať tento prvý legendárny kúsok, ktorý charakterizuje celý svet a osobnosť zaklínača. A taktiež sa dozviete, ako Geralt zachránil dcéru kráľa Foltesta.

Lucc  | ****1/2 21.12.2021 11:23

Základní povídka, která odstartovala Zaklínačovu zářnou karieru v literárním a později i filmovém a herním světě. Přivádí na scénu hrdinu, který je lidský i nelidský zároveň, a tím vyvolává pnutí v nás samých. Vyvolává příjemné mrazení neznáma i toho, co je v každém z nás hluboko, a je tedy velmi známé, přesto snadno nepoznané, niterné. Jaké hodnoty bude mít proměněnec společné se mnou? Čest? Lásku k pravdě? Schopnost soucitu? Zálibu v holkách? Schopnost bez mrknutí oka obětovat jemu neznámého člověka, aby strigu zdržel a získal čas? Touhu potrestat zlo?
Sapkowski přirozeně s dějem představuje svůj pseudo pozdně středověký svět. Svět politických, přírodních i magických sil. Svět, kde se lidé snaží přežít, ale často si život i řádně užít. Ne vždy je zcela uvěřitelný (fojt klidně pozve vraha z hospody, notabene nenáviděného vědmáka na pivo, a poví mu na první dobrou i to, co neví o delikátní záležitosti, která hýbe královstvím), ale je velmi živoucí. Král mluví jako král, ale v soukromí umí odhalit svou niternou tvář. Umí ukázat pochyby. Výčitky v srdci.
A.S. umí psát. Umí do povídek dostat věty, které zatnou. Řekl bych, že to je hlavní důvod úspěchu jeho povídek i ságy. Protože vymyšlené to má sice také pěkně, ale bez schopnosti chytit čtenáře za srdce, by to byla jen slova. Už v této povídce ukázal, že na to má. Emoce, romatická struna, předurčení, …Chňapne a nepustí.

Polinius  | ****1/2 20.11.2023 19:27

Notoricky známá povídka která byla zpracovaná v obou seriálech a to téměř doslovně.



WebArchiv - archiv českého webu