povídka » Poslední přání
v Top10 13
hodnotilo: 138
93%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Andrzej Sapkowski

Poslední přání

Povídka patří do světa: Zaklínačův svět

Kategorie: fantasy

originální název: Ostatnie życzenie
originál vyšel: 1993

Komentáře:
firen  | ***** 07.01.2009 12:04

Snad nejlepší kombinace příběhu. Bard v potížích, zaklínač, jež ho musí zachránit. A k tomu potřebuje čarodějku. Ano ano, chudák geralt měl vždy potíže se ženami a to zvláště s čarodějkami. Nejvíce se mi líbí jak Geralt na poprvé zažene džina, zvláště překlad věty, kterou ho zahnal.

Gaarq  | **** 05.08.2009 08:17

vtipně napsaná, ale obsahem celkem závažná povídka. co obětujeme, abychom zachránili přítele (nebo přítelkyni ;)? celé zastřešené typickou sapkowského variací na starý mýtus o džinovi a třech přáních.

Izmalius  | ***1/2 18.07.2011 19:55

Zajímavý rozjezd, skvělé popisy a peprný humor. Na můj vkus to mohlo být o pár kapitol kratší – trošku rozvleklé a nudné popisy souboje s džinem. Nicméně pořád mám pocit slátaniny. 70%

SONP  | **** 28.10.2014 09:11

Trocha zklamání na závěr báječné sbírky. Na můj vkus trochu moc akční a současně rozvleklé.

Methat  | ***** 13.01.2016 19:10

Konečne poznám prvé stretnutie Geralta a krásnej Yennefer, pretože v treťom Witcherovi u Yennefer vlastne začínate, takže odporúčam prečítať ešte pred hrou. Prvé prianie Geralta bolo neskutočne zábavné, keď čitateľ zistil preklad a uvedomil si súvislosti.

louza  | **** 03.01.2017 15:33

Povídka v níž hrdina potkává osudovou ženu za velmi pohnutých okolností opět zakotvených citaci v notoricky známých příběhů velmi citlivě převedených do reality a okořeněných velkou špetkou humoru. Autor je klasik a zároveň realista. Dramatik i humorista. Ačkoli je příběh možná maličko slabší než ty nejlepší zaklínačské kusy, je nedělitelným základem jeho vesmíru.

Lucc  | ****1/2 22.12.2021 12:33

Šeřík a angrešt. Sladké a kyselé. Bílá a černá. Žena a muž. Ach, jak jsem nad podobnými věcmi v pubertě a adolescenci u čtení Zaklínače vzdychal. Vlastně nechápu, proč jsem se nestal čtenářem červené knihovny. Ale kuš, zpět k povídce. Inu, není moje nejoblíbenější. Proč vlastně? Možná proto, že mne usvědčuje z toho, že já bych podobných obětí pro přítele nebyl schopen. Usvědčuje mne ze sobeckosti a zbabělosti. A také proto, že se Yennefer chová jako opravdu ukázková mrcha a já ji takovou z pozdějších textů neznám. Bodejť, bylo zjevné, že se po třetím přání změnila. Že v ní vzklíčil cit. Že sice zůstala sebestřednou a panovačnou, ale že z lásky je schopna vědomě na sobě pracovat a měnit se. Jen to nebylo pro mne uspokojivě v povídce popsáno. Prostě mrcha a najednou přítula. Ten příliš ostrý kontrast mne asi mate. A také se mi moc nepozdávaly vedlejší postavy. Dost toho namluvily a někdy byly protivné (místodržící). Takže „jen“ za 90.



WebArchiv - archiv českého webu