povídka » Trochu se obětovat
v Top10 13
hodnotilo: 134
91%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Andrzej Sapkowski

Trochu se obětovat

Povídka patří do světa: Zaklínačův svět

Kategorie: fantasy

originální název: Trochę poświęcenia
originál vyšel: 1992

Komentáře:
Majkl  | ***** 02.09.2008 08:55

Pekná poviedka začína vtipným rozhovorom so Sh´eenaz a končí smutnými riadkami o Očku. 5*

firen  | ***** 07.01.2009 12:09

Ano zacátek je veselý ale ten konec. Je tu pěkně vystinuto posuzování společnsti, ve které se lze pouze zklamat.

Gaarq  | ***** 01.08.2009 17:17

u této povídky jsem si poprvé uvědomil, v čem spočívá vývoj povídkové tvorby AS. je to opuštění jednoduché přímočaré příběhové linky, větší důraz na dialogy a příběh s mnoha odbočkami a zašmodrchy. co zůstává je silný námět, nyní spíše nedějový. variace na malou mořskou vílu přinesla snad poprvé v povídkách o zaklínači děsivé tajemství tohoto světa, na kterém bude jednou AS stavět svou ságu, tajemství, které je ale možné, když ne odhalit, tak pošpinit krví.

Izmalius  | ***** 14.08.2011 23:38

Další skvělá povídka, oproti povídkám z posledního přání je tohle jiná kategorie. Jedinou výtku bych měl snad v ne úplně „uceleném“ příběhu. Na druhou stranu tohle malé mínus doslova přebily pozitiva. Ironie, humor, dokonalé vystižení lidské povahy, romantika i smutek. Snad jen ten závěr si mohl pan Sapkowski odpustit. Přišlo mi to tam tak trochu uměle a zbytečně nacpané – jako by měl špatnou náladu a chtěl ji pokazit i nám. I když tím hezky vystihnul pomíjivost okamžiku. Měli by jsme každý den prožít tak, jako by to byl náš poslední. Na druhou stranu bych ocenil vztah mořské víly a knížete. Za povšimnutí stojí i nadřazenost lidské rasy. Váhal jsem mezi 90 a 100%. dávám 100%.

Lucc  | ***** 27.12.2021 12:57

Touto povídkou Sapkowski představuje svůj nový přístup, který zatím sevřeným cyklem spíše jen probublával. Vážnost, osudovost, temnější tóny. Drsnou realističnost a špínu světa. A fakt, že nepěkné věci se stávají i dobrým lidem. Že lidi na lidi jsou jako saně, mnohdy nelidštější než nelidé. Že pech znamená hlad, bolest a také možná smrt. Jako kontrast použil autor křehkou bardku a živelnou, ale také krásnou a obdivuhodně lidskou mořskou vílu Sh'eenaz. Díky jejich kráse, poetičnosti a síle jejich vztahů k mužům i jejich praní se s osudem o to více vynikne syrovost moře, nelidských protivníků i lidské malosti (kníže Agloval). Krásně smutná povídka, která, podobně jako Střípek ledu, nahlíží na lidské vztahy a její síla je v nevyřčeném. A přestože konec je až k slzám, přináší i naději. Pokud milujete, nebo pokud byť jen máte dobrou vůli, lze najít východisko. Lze se obětovat. Trochu, hodně, zcela. Nekřesťanská povídka s niterně křesťanským vyzněním.



WebArchiv - archiv českého webu