povídka » Něco končí, něco začíná
v Top10 11
hodnotilo: 123
90%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Andrzej Sapkowski

Něco končí, něco začíná

Povídka patří do světa: Zaklínačův svět

Kategorie: fantasy

originální název: Coś się kończy, coś się zaczyna
originál vyšel: 02/1993

odkazy: 1x [e-povídka]

Komentáře:
Majkl  | ***** 04.09.2008 07:51

Výborná poviedka, ktorá ma zaujala vtipmi, ktoré sú veľmi podarené :)

firen  | ***** 07.01.2009 12:03

Tak jestli mi některá povídka vyraqzila dech, tak to bezpochyby byla tato. Všichni kdo přečtli celou ságu, jistě pochopí. Bezpochyby dokonalé zakončení, nejen Meče osudu ale de facto tato povídka dokončuje ságu. Událost na konci paní jezera. Když to vezmu kolem a kolem, připomíná mi to děkovačku. Znovu se objeví velké množství Sapkowského postav. Nejsilnější povídka.

Gaarq  | ***** 06.08.2009 08:08

se sobě vlastním smyslem pro humor, sapkowski v této povídce předvádí něco jako závěrečné filmové titulky v próze. ocitáme se na svatbě yennefer a geralta, a kromě přehršle postav, které doprovázely zaklínače na jeho životní pouti, a spousty veselého svatebního vtipkování v textu odráží jedno důležité poselství (alespoň pro mě): až umřeš, měl bys vědět, žes před tím žil. (jo, shodou okolností jsem včera, když jsem tu povídku dočetl po třetí, koukal na „společnost mrtvých básníků“) carpe jugulum!

jethro.tull  | ***** 13.05.2011 17:59

Hezká a vtipná tečka za všemi příběhy o záklínači. Je škoda, že Sapkowski nemá v úmyslu v příbězích o Geraltovi pokračovat, ale na druhou stranu autora chápu. Zdá se, že všechno podstatné o zaklínači Geraltovi řekl. Něco zde končí a něco jiného začíná.

Izmalius  | ***** 22.08.2011 21:53

Opravdu humorná povídka. Vlastně je to taková slátanina a přitom třešnička na dortu. Nicméně dobře napsaná. Takové příjemné odlehčení po vcelku tíživých námětech ostatních povídek.

Madam Brbla  | ***1/2 01.02.2013 09:20

K povídce jsem se dostala teprve včera a nesdílím zdejší nadšení z tohoto autorova vtípku, stvořeného nejspíš ve stavu podroušenosti. Sice mě „Něco končí, něco začíná“ docela mile pobavilo, ale zároveň celou ságu a zaklínačův svět poněkud shazuje. Hodlám tuhle rozvernou grotesku ignorovat jako Marigoldův ztřeštěný sen a radši se smířím se závěrem „Paní jezera“, jakkoliv jsem ho obrečela, osmrkala a při prvním čtení před lety zapíchala mnoho špendlíků do voodoo panenky s podobou Sapkowského. Jsem opravdu ráda, že jsem se k téhle povídce dostala až po dočtení ságy, jinak by mi zprostituovala zážitek. 70%

sfinx  | ***** 24.02.2013 14:21

Povídka je úplně mimo ponurou atmosféru celého zaklínačova životního příběhu. Je opravdu velmi vtipná a bral bych to i jako klasické zakončení celého příběhu – nesdílím názor, že je nutné vždycky hlavní hrdiny zamordovat, ať je celý příběh sebechmurnější. Takhle je to ale jen prazvláštní zpestření, které nevím, kam zařadit. Přesto jedna z nejlepších povídek.

gokudo  | ****1/2 21.04.2015 03:05

Je videt, ze Sapkowi jeho vedmak Geralt zacal lizt krkem, a tak ho nechal ozenit a poslal do penze. Ciste receno si autor na konci ze vseho udelal takovou velikou prdel.

Jedna z nejlepsich povidek ze Zaklinacova sveta.

Methat  | ***** 18.04.2016 22:26

Wow. Krásna bizarná poviedka, úplne iný level. To bolo čosi neskutočné. Sapkowski tu priviedol do jednej poviedky všetky svoje hlavné aj vedľajšie postavy z prvých dvoch poviedkových kníh a ja som len žasol. Očarujúci, magický zážitok. Cítil som sa, akoby som znovu čítal predchádzajúce poviedky, každá postava má svoje miesto, akoby existovala od narodenia a Sapkowski ju vie priviesť k životu. Dokonale. A toto bola jeho rozlúčka druhej a poslednej poviedkovej knihy. Pretože už nasleduje len románová sága.

Na druhej strane mi to pripadalo akoby Geralt prežíval sen, že sa urputne chcel oženiť s Yen, no je to pre neho nedosiahnuteľné. Pretože si naozaj neviem predstaviť, ako na svadbu mohli prísť všetci pozvaní + doppler a drak. DRAK! Neskutočne vtipný guláš hraničiaci so Zemeplochou.

Lucc  | **** 20.01.2022 11:03

Něco končí, něco začíná je jako děkovačka. Defilé postav uměle svedených dohromady u příležitosti svatby. V něčem zcela navazuje na ságu, v něčem je poznat, že vznikla před jejím dopsáním (Rhys-Rhun vs. Stygga, na ságu nenavazující politická situace, zcela nová postava Visinga alias Lup-Cupa, která by měla být známa z dřívějška, ale není – leda by to byl Dijkstra v přestrojení). Nesedí mi. Je to manýra, exhibice, hřeší na známost autora a postav, ale nic nikam neposouvá. Za mne je to spíš omyl. Omyl, který se ale hezky čte.



WebArchiv - archiv českého webu