povídka » Test
hodnotilo: 20
87%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Stanisław Lem

Test

originální název: Test ˙
originál vyšel: 1959

Komentáře:
tomts  | ***** 04.04.2009 17:42

Spolu s kadetem školy kosmonautiky Pirxem prožíváme jeho první příběh, kde se nám představuje jako zamindrákovaný teenager, který má před sebou první skutečně těžkou zkoušku – cvičný let na Měsíc. Humorným způsobem nám autor předkládá různá trable, která se na Pirxe lepí a nedá nám příliš práci vcítit se do této sympatické postavy.

honajz  | *** 15.09.2013 23:14

Na úvod takové spíše oťukávání. Pirx asi měl být představen jako takový hloupoučký mladíček, který sice létá v oblacích, ale jen díky své fantazii. Jinak se chová poněkud zvláštně. Pak se však musí předvést v praxi, a při nečekaných problémech mu právě fantazie pomůže překonat všechny potíže. Na rozdíl od lepšího, úspěšnějšího kolegy. Jako by si Lem léčil nějaký mindrák z vysoké školy, kde možná také byl spíše za toho fantastu, ale sportovní atleti honili holky. Chápu, co chce Lem říci, ale přijde mi to takové trochu jako z pohádky, kterak hloupý Honza nakonec vyhrál nad mlynářovým rozumbradou.



WebArchiv - archiv českého webu