povídka » Kdybych na tebe zapomněl, Země
hodnotilo: 32
72%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Arthur C. Clarke

Kdybych na tebe zapomněl, Země

Kategorie: sci-fi

originální název: If I Forget Thee, Oh Earth...
originál vyšel: 09/1951

Komentáře:
Phoenix  | **** 20.12.2011 22:05

Příjemná nostalgická výprava otce a jeho syna, který se musí dovědět, co se kdysi událo, aby mohl poselství Země předat dalším generacím, pro které sice bude příliš vzdálená, aby ji považovali za domov, ale přesto by na ni nikdy neměli zapomenout. Clarke dokázal velice dobře vystihnout atmosféru, kdy otec synovi ukazoval planetu zdevastovanou radiací.

Methat  | **1/2 29.11.2012 20:15

Neviem ako Phoenix, ale ja som sa vôbec nevžil do dvoch postáv, ktoré si nostalgicky kráčajú chodbami Vlády, ešteže bola poviedka taká krátka (jediné pozitívum :)

gan112  | **** 29.03.2015 21:17

Myslím že som už po prečítaní asi 5–6 poviedok Clarka odhadol, a to čo viem mi absolútne vyhovuje. A to aj v tomto prípade – silný, úderný príbeh, zobratý za správny koniec. Nieje úplne jedno kde by ste s touto poviedkou pri písaní začali, mať inú štruktúru bol by to brak. A to je ďalšia skvelá Clarková vlastnosť. Vie krátky príbeh zasadiť na to správne miesto v priestore a čase. Niektoré jeho poviedky mi pripadajú ako epilógy, a to výnimočne dobré. Aj táto poviedka je jednou z takých. Ten moment keď si do dôsledkov uvedomíte o čo ide a potom keď si domýšľate ako by to mohlo byť ďalej, po prečítaní. To je niečo skvelé čo v poviedke ani nemusí byť. A samozrejme to tam ani nieje, ale svojím spôsobom je. Veľký dôraz Clark kladie na čitateľovu predstavivosť po prečítaní.



WebArchiv - archiv českého webu