povídka » Deník sta světelných let
v Top10 1
hodnotilo: 17
76%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Greg Egan

Deník sta světelných let

Kategorie: sci-fi - hard sci-fi

originální název: The Hundred Light-Year Diary
originál vyšel: 01/1992

Komentáře:
irigi  | ***** 16.09.2009 22:40

Brilantní povídka, řekl bych jedna z Eganových nejlepších. Kromě zajímavého děje a ukázky důsledků, jaké by asi mělo, kdybychom si z budoucnosti mohli posílat zprávy a kdyby se každá věc, pokud jsme si ve zprávě nelhali, musela splnit, musím především obdivovat jak blízko má tato povídka ke skutečným fyzikálním důsledkům, jaké by cestování v čase mohlo mít v deterministic­kém světě.

Samotná možnost existence oblasti vesmíru s obrácenou šipkou času je předmětem mnoha diskusí předních fyziků. Další důsledky, jako to, že se samotnou možností posílání zpráv může např. snížit kriminalita, i když vlastně neexistují žádná komanda, která by lovila zločince na základě zpráv o jejich dopadení poslaných z budoucnosti, jsou rovněž zahrnuty.

To, že je povídka nejen zajímavá, ale i tak brilantně rozmyšlená (narozdíl od mnoha jiných s tématem cestování v čase), ji jednoznačně řadí do mých TOP10 (vlastně i TOP2 :-) )

lamahe  | **** 22.02.2012 14:02

Veľmi pekná poviedka, ktorej silná stránka (u Grega celkom neobvykle) je v psychológii postáv. Ono aj základná myšlienka tej zápletky je skvelá, ale načrtnutú metódu detekcie miest s obráteným behom času neberiem, až takto triviálne prevrátenú kauzalitu som autorovi nezožral. Ale inak, všetka česť – skvelá úvaha o tom, že s ohľadom na ľudskú prirodzenosť, nám ani znalosť budúcnosti nemusí zaručiť ideálny svet. Zároveň je tu skryté krásne spodobnenie premeny človeka, ktorý má málo rokov a veľa ideálov na človeka, ktorý má viac rokov a menej ideálov (aj pri obrátenom chode času). Klobúk dole.



WebArchiv - archiv českého webu