povídka » Kdo je tam?
v Top10 3
hodnotilo: 38
92%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

John Wood Campbell Jr.

Kdo je tam?

Povídka vyšla i pod názvy:
Věc
Obluda z vesmíru

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

originální název: Who Goes There?
originál vyšel: 08/1938

odkazy: 3x [film]

Komentáře:
mirakles  | ***** 28.12.2006 16:49

Skvělá povídka, která se stala předlohou výborného hororu Věc Johna Carpentera.

KeB  | ***** 18.02.2011 23:50

Já plně souhlasím a jen dodám link – http://www.csfd.cz/film/1329-vec/ s tím, že v poutníkovi byly i dvě povedené ilustrace Theodeora Rotrekla. KeB

Madam Brbla  | ***1/2 14.09.2018 20:34

Carpenterova „Věc“ pro mě byla v dobách puberty uctívaným kultem a stále mám pro tento mrazivý horor slabost, věřím, že i v současném věku by mě dokázal přikovat k TV obrazovce. Na povídkovou předlohu jsem se těšila, četla ji výhradně v noci pouze za svitu čtečky… a bohužel nesdílím spokojenost až nadšení většiny čtenářů. Charaktery jsou zoufale ploché, jejich zjevu je věnována větší péče (občas až přehnaná opakováním frází o bronzovém obrovi, světlých vousech atd.), než jejich psychice. Chování postav je vůbec problém, až na čestné výjimky jsou všichni sice podezíraví, přesto nepravděpodobně rozvážní a v pohodě, klidní i po brutální ztrátě kolegů. Přičtu-li nepovedené dialogy, sklouzávající k patetickým proslovům, nemohu jít s hodnocením nad 65%.

Sherudan  | ***** 10.05.2020 20:35

Hodně velká klasika, ale pořád hodně dobré. Paranoia jen odkapává. Kdo je člověk a kdo se za něj jen maskuje?

jasonix  | ***** 25.06.2021 12:48

Jak odlišit lidské a nelidské? Pozemské a cizí? Ponurá vyřazovací hra v mrazivých kulisách antarktické základny. V ranku hororových SF monstrózit je to asi taková klasika, jako Zjevení sv.Jana v postapo šuplíčku. Takže by bylo laciné, kdybych kritizoval některé pavědecké aspekty, nebo jednání postav, z nichž mi většina připomíná hrdinného Neda Landa nebo Kapitána Nema. Atmosféricky dokonalé, od začátku je jasné, že tady půjde o něco extra. Extraordinárního. Extraterestri­álního. Extra porce strachu a hlavně paranoie, zahušťované se sadistickou pomalostí. Campbell to sepsal s anachronickou důkladností a poctivostí, včetně antropometrických údajů všech účastníků, udávaných ve stopách a palcích, potažmo v librách. A s minimalisticky dávkovanými detaily mimiky a gesce monstra. Samozřejmě je těžké, aby se teď po letech člověku do čtení nepromítaly záběry z Carpenterova kongeniálního filmového zpracování, ale na stoprocentním zážitku to nic neubírá.

louza  | ***** 20.12.2021 22:06

Absolutní nadčasová klasika. Na dobu svého vzniku je to opravdu mistrovské dílo fungující takřka bezezbytku i osmdesát let od svého uvedení. Hutná hororová atmosféra, neotřelé prostředí, skvěle napsané. Ano, veze se to na filmu. Nebýt úspěšných filmových zpracování, asi by to zapadlo poněkud víc, ale bylo by to opravdu neprávem. Tenhle text si i bez vizuální předlohy svůj věhlas zaslouží.



WebArchiv - archiv českého webu