povídka » Marťan
hodnotilo: 27
91%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ray Bradbury

Marťan

originální název: The Martian
anglický název: Impossible
originál vyšel: 11/1949

Komentáře:
honajz  | *** 05.04.2014 19:26

Možná stálo za to tuto povídku víc rozpracovat. V dřívějších povídkách Marťani schopnost metamorfózy neměli, proč najednou mají? Dříve to fungovalo formou telepatie, ale záleželo na samotném Marťanovi, který ovládal sebe i to, co vidí pozemšťané, A najednou je to naopak? Povídka je zajímavá, konec předvídatelný, ale zkrátka mi to přijde celé nedotažené a pointa taková nijaká.

Ťuhýk  | nehodnoceno 10.01.2018 16:19

Schopnost metamorfózy měli Marťané například v povídce Třetí expedice, kde dokonale využili i telepatii. Je pravda, že autor nakládá s vlastními pravidly poněkud volně.

jasonix  | ***** 30.04.2021 08:51

Ztráty a nálezy v marsovském rodinném balení. A velmi jímavém. Trik původních obyvatel Rudé planety, který stál za osudem třetí výpravy, opět na scéně. Tentokrát v příběhu, jenž dokladuje, že nejen lidé, ale i Marťani trpí samotou a ti i oni potřebují lásku. Prázdnota po něčem, co člověk měl, je strašlivá. A iluzorní naděje získat to zpět je neodolatelná. Jenže by to nebyli lidé, aby ji každý nechtěl jen pro sebe. Závěr je tak smutný! Ještěže marsovský déšť skryje slzy čtenáře. Jediné, co mě na jinak geniální povídce poněkud iritovalo je, jak autor (resp. překladatelka) vytrvale tituluje ústřední dvojici „stařec“ a „stařena“. Přitom muži je jen 55 let. To abych si snad brzy rezervoval místo na geriatrii. :)



WebArchiv - archiv českého webu