povídka » Poklady stolinů
v Top10 1
hodnotilo: 13
67%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Rafal Aleksander Ziemkiewicz

Poklady stolinů

originální název: Skarby stolinów
originál vyšel: 1990

odkazy: 1x [info]

Komentáře:
Madam Brbla  | *** 12.05.2012 10:28

Teskně pochmurný příběh o jedné malé výpravě – původně za dobrodružstvím a bohatstvím, nakonec však za osudem, sebeurčením. Na čtenáře čeká vcelku klasické putování temnými hvozdy a ještě temnějším podzemím, střety s mocnými magickými silami i hordami přirozenějších nepřátel. Kořením povídky je slovanská zádumčivost, která brání hrdinsky patetickým závěrečným projevům. Přesto nemohu jen chválit, pominu-li hustou atmosféru, příběh nenabízí nic nového a chvílemi vyloženě nudí. Často jsem si připadala jako při čtení scénáře od talentovaného Pána jeskyně ke hře Dračí doupě. Dodám ještě, že postavy jsou podány povrchně a nedařilo se mi s nimi cítit účast, bát se o ně. Tuhle povídku jsem měla číst v době jejího prvního vydání, momentálně je to pro mě drobné zklamání. 60%

Strýček Biolit  | **** 26.05.2017 00:28

Krátká novelka z neokoukaného prostředí, jasně inspirovaná Pánem prstenů. Na první pohled je vcelku obyčejná, taková fantasy klasika – má ale velmi příjemnou a zvláštní atmosféru, takže přeci jen vyčnívá, a není pouhým generickým fantasy klonem.



WebArchiv - archiv českého webu