povídka » Červený květ
hodnotilo: 1
80%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Vsevolod Michajlovič Garšin

Červený květ

Kategorie: fantaskní

originální název: Krasnyj cvetok (1883)

Informace / Anotace k povídce: Červený květ

Povídka je docela čtivá, fantaskní a horrorová.
Obsah povídky
Pacient beze jména byl dopraven vlakem do blázince. Ráno na vyšetření tvrdí lékaři, že čas a prostor jsou fikce, že žije mimo ně, všude a nikde. Při zvážením měl pacient hmotnost 44,5 kg. V noci má pacient vidiny, že kolem něho jsou lidé všech zemí a času, živí, mrtví a vzkříšení. Nemocní se zabývají zahradnickými pracemi, pacienta zaujmou zvláštně červené květy dvou máku. Zkouší na jeden květ sáhnout a zdá se mu, že z květu cítí jedovatý dech.
Pacient má v noci pocit, že jednou se mříže rozpadnou a že všichni pacienti vyjdou ven a svrhnout povlak zla ze světa a objeví se nový krásný svět. Když se pacient vrací ze zahrady, utrhne tajně jeden červený kvítek máku a ukryje ho pod košilí. A v obavě, aby se kvítek nepoškodil, volá na ostatní pacienty, aby se k němu nepřibližovali. Při večeři hodně jí, aby se posílil. V noci nespí, zdá se mu, že má hruď od kvítku prosycenou smrtelným jedem.
Pacient má pocit, že v kvítku je zlo, že je v něm nasáta nevinně prolitá krev. Chápe kvítek máku jako ducha zla, Ahrimana (též Angra Mainju). Chce, aby zlo z kvítku nešlo na svět, ale do jeho prsou a duše, kde bude zlo přemoženo. Tímto zápasem se unavoval, nespal a hubnul. Podařilo se mu utrhnout i druhý kvítek a opět zápasil se zlem, které cítil jako hady plazící se do jeho těla a ochromujícího ho. Večer květ uvadl a pacient ho spálí v peci v koupelně.
Lékař vidí, jak pacient hubne, váží již jen 38 kg. Nechá pacienta přivázat na lůžko. Pacient se v noci částečně osvobodí, je zřízenci přemožen. Pacient křičí na zřízence, že se na zahradě rozvinul třetí kvítek a že ho musí zabít, aby bylo lidstvo spaseno. V noci je hlídám dozorcem, přesto se mu podaří opět osvobodit, vylézt mezi mřížemi ven a dojít do zahrady. Zde rozmačká v pěsti poslední kvítek máku a vrací se oknem zpět. Ráno je pacient nalezen mrtev, v zaťaté ruce svírá červený kvítek. Protože se jim nedaří mu ruku otevřít, je pohřben se zaťatou pěstí svírající rozmačkaný kvítek.




WebArchiv - archiv českého webu