povídka » Země a kámen
hodnotilo: 12
80%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Robert Holdstock

Země a kámen

Kategorie: fantasy

originální název: Earth and Stone
originál vyšel: 02/1980

Komentáře:
stimílek  | ***1/2 05.10.2010 22:34

V této povídce se moderní lidé dostávají k Tuthanachům a setkáme se i s Tigem. Cesta do mýtů však spíše působí jako cesta do minulosti. Po jednom přečtení jsem úplně nepobral souvislosti, tak uvidíme, zda se to podruhé zlepší :) Příběh popisuje dobu, kdy Tig znovuzrodí Tuthanachy (návaznost na Lavondyss).

Gaarq  | ***** 11.10.2015 08:02

pro první setkání s holdstockem skoro ideální, obsahuje všechny přísady – drsná romantika pravěkého světa, mýtické blut und boden, tajemno cizích kultur, útoky na všechny čtenářovy smysly (holdstock neopomíjí ani čich). abych jen nejásal, romantický rozpor mezi naší civilizací a sny hlavního hrdiny je často podáván polopatisticky jako z letáčku nějakých ekoaktivistů, někdy se mi zdá, že autorskou rozpačitostí je trošku nahrazováno neuchopitelno jiných realit. ale i tak, je to supersilný zážitek, čteno poprvé, úplně mě to odrovnalo, možná i víc, než dříve čtené příběhy z ryhopu. bonuc rpo nás lyngvistˇi – ăzik prvajekíhc lidú.

louza  | ***1/2 17.08.2017 17:29

Jeden z rannějších textů zpracovávající mytologická téma z Lavnondyss literárním jazykem Lesa Mytág. Hrdina se dostává do minulosti a je konfrontován s neolitickým kmenem Tuthanachů a jejich obroditelem Tigem. Syrová povídka je předobrazem Holdstockova neolitického pojetí fantastiky. Určitou atmosféru i kvalitu má, ale magie svých románových pokračovatelů zatím tak úplně nedosahuje.

Lucc  | ****1/2 09.07.2019 17:06

Ani ne fantasy, jako spíš magický realismus s prvky SF. Vědec a zároveň eskapista z budoucnosti se vydává ke kmeni Tuthanachů, aby nalezl stopy po svém předchůdci a také odpovědi na otázky okolo stavby neolitické observatoře New Grange a na mnoho dalších. Nachází ale něco, co nehledal a ani nedoufal, že kdy najde – smysl života. Sice poněkud fantasmagorický, ale silný. František Novotný poukazuje ve svém eseji na kosmický universalismus. Inu, proč ne. Země a kamen je každopádně silná povídka a pecka na úvod fantastické sbírky.



WebArchiv - archiv českého webu