povídka » Za jediný včerejšek
hodnotilo: 17
82%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

George R. R. Martin

Za jediný včerejšek

Kategorie: postkatastrofická

originální název: ". . . for a single yesterday"
originál vyšel: 10/1975

Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [12] Gaarq (editor) 24.10.2018 07:09  

@Strýček Biolit[11]: máš pravdu, ve scifi GRRM technikálie hrají druhé housle, proto jsem se v tom úplně nevrtal, až tady a decentně ;)

ot: njn, příbuzní v devizové cizině pomáhali; děda utekl před bolševiky do švýcar. a se mnou je to stejné, můj kytarový um je možná průměrný, ale pořád nic moc. táta hrál hodně a dobře, já jsem jen nehodný dědic toho dřeva, sem tam si zabrnkám.

 [11] Strýček Biolit 24.10.2018 00:09  

@Gaarq[10]: No, takhle – četl jsem to dávno. Kdybych věděl, kde mám tu knihu zahrabanou, tak bych si to snad šel přečíst znovu, abych si po letech osvěžil, o co tam jde. Nicméně si pamatuju spíše ten hipísácký free cool in pocit, no. Ale buďme upřímní – zrovna u povídek GRRM tohoto ražení (což je +- většina) nejsou technikálie vůbec důležité. Nikdy mi to nepřišlo jako nějaké extra sci-fi, byť se to odehrává v technicky vyspělé budoucnosti, kdy lidstvo kolonizovalo vesmír. Martin neřeší fyzikální zákony, techniku a podobně, a to se mi na tom právě dost líbí, to zaměření na lidskost. Až mi přijde, že by většina těch příběhů fungovala v každé době, v každých kulisách.

Kradu snad? Pravou akustiku gibson v životě nebudu držet v rukou, natož nějaký archivní prstokráječ (a mezi námi – při mém umu je to sakra dobře, páč to bych tomu nástroji nemohl udělat…).

 [10] Gaarq (editor) 23.10.2018 07:13  

@Strýček Biolit[9]: podle té povídky to byli před příchodem wintera spíš trempíci, což nevylučuje lesní moudrost, ale na mě působili jako hipíci na výletě, tohle mi přijde docela sofistikované a málo efektivní pro větší počet lidí. nicméně, naše akademická debata ukazuje, jak málo často u příběhu záleží na podobných detailech (nebo jak mnoho ;)

ot: hráls někdy na akustickou kytaru gibson? ty stuny ti spíš uřezou prsty než by se poddaly. tuhle klofnu jsem dlouho nesnášel, právě kvůli bolestivým zážitkům. má tak tvrdý nátisk a přitom úžasný zvuk (nemá díru pod strunami, ale ta houslová „eska“ po stranách a nějak jinak příčky vevnitř). a fakt, táta ji má od roku 1966 a struny jsme měnili jen jednou (a ano byly to háčko a horní éčko), ony totiž za bolšána ani sehnat nešly.

 [9] Strýček Biolit 22.10.2018 22:56  

@Gaarq[8]: Vyhrabeš díru, do díry dáš misku/nádobu, nad důlek natáhneš igelit, doprostřed igelitu (nad misku) položíš šutr…vlhkost ti bude kondenzovat a odkapávat do misky. (Někde jsem tento návod viděl…prý s tím tak nějak přežiješ, když nemáš vodu, ale na vlastní kůži to ozkoušené nemám).

To tvůj otec ulovil Wolverina a struny nadělal z jeho pařátů? Ještě věřím, že „tlusté“ E, a A mohlo vydržet…možná i D, jestli to byl slušný oddíl…ale u těch tenkých mrch nevěřím, ty praskají, i když se na ně jen špatně podíváš…

 [8] Gaarq (editor) 21.10.2018 14:21  

@Strýček Biolit# mě spíš zaujalo, kde berou vodu v té komuně, když jim ten potok vyschl… a dobré struny vydrží. tátova gibsna vydržela se strunami už docela dlouho (30 let?). nesmí se moc hoblovat, no :)

 [7] Strýček Biolit 27.07.2015 16:49  

@jethro.tull[6]: A já furt, proč na její výzkum jdou takové prachy…teď už je to jasné. :D

 [6] jethro.tull 27.07.2015 14:56  

@Strýček Biolit[5]: Ano, souhlasím, ať už to byla jen paměťová droga, nebo skutečně cestoval v čase, problém strun je daleko závažnější. Leda by si je pořizoval v minulosti. Dvě mouchy jednou ranou… To je moje teorie strun. :D

 [5] Strýček Biolit 27.07.2015 13:56  

@jethro.tull[4]: …spíše by mě zajímaly ty struny…:D

 [4] jethro.tull 27.07.2015 07:06  

@Strýček Biolit[3]: Nevím, G.R.R. podle mě toho moc nenaznačuje, přesto jsem měl ke konci DOJEM (tedy nic určitého), že si autor přeje, aby čtenář přijal tu myšlenku se skutečným cestováním. Byl to ale jen pocit, takže jsem se mohl mýlit. Navíc to asi není tak úplně podstatné.

 [3] Strýček Biolit 26.07.2015 23:01  

@jethro.tull[2]: Musel bych si to přečíst znova, abych dal fundovaný názor. Momentálně jsem ve stavu, kdy jsem to četl poměrně nedávno, takže vím, oč jde…ale ne tak nedávno, abych si byl jist. Nicméně bych si spíše vsadil na to, že cestoval jen v hlavě…o to ta povídka možná vyzní i hůř.

 [2] jethro.tull 26.07.2015 22:27  

@Strýček Biolit[1]: Podobnou otázku jsem očekával. Samozřejmě že si nejsem jistý. To, že tomu Keith věřil a posléze i vypravěč, ještě nic neznamená. Je to jen jedna z možností. I to je sympatické, že autor úplně jasně nenaznačuje, která z možností je ta pravdivá. Přesto, už jen v zájmu Keitha, jsem věřil, že ty cesty jsou skutečné. Ovšem věřit a mít jistotu není vždycky totéž.

 [1] Strýček Biolit 25.07.2015 13:59  

@jethro.tull# A jsi si jistý, že se vracel fyzicky a nikoli jen ve vzpomínkách?

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu