povídka » Hořká usazenina
hodnotilo: 14
71%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Neil Gaiman

Hořká usazenina

Povídka vyšla i pod názvem:
Hořká sedlina
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

originální název: Bitter Grounds
originál vyšel: 04/2003

Komentáře:
noir  | **** 17.08.2009 20:31

Původně jsem chtěl hodnotit méně hvězdičkami, protože mi tahle povídka o odvrhnutí světa, cestování, neworleanských zombiích a hotelu Marriott, kde se v roce 1994 konal World Fantasy Con, přišla jaksi nedotažená a uspěchaná, plná nakousnutých scén, při nichž vždycky někdo zmizí a už se neobjeví… ale po trknutí od několika všímavých recenzentů z netu, kteří v ní odhalili platné významy tam, kde jsem já jen rozpačitě vrtěl hlavou, zvyšuju hodnocení na čtyři. NG si s ní dal práci, do hlubších vrstev vložil podobenství o vyčpělosti turistů a akademiků a jejich přednášek a konferencí, o tom, kdo všechno je v dnešním světě vlastně zombie. Ale role těch haitských dívek prodávajícíh za úsvitu kávu mi pořád uniká…

louza  | ** 15.06.2012 11:28

Nepřehledná povídka. Rozjezd je zajímavý, ale postupem času vypravěč i příběh ztrácí dech. Některé linie jsou zakomponované dost nesrozumitelně.

Ascella  | ***1/2 27.06.2017 11:58

Má to atmosféru, švih, tajemno. Něco z Amerických bohů. Takové to neuchopitelné cosi, co na vás dýchne, vtáhne do ducha mísra a času, zamrazí. Škoda jen, že vyskedek je zmatený a kolísá tam logika, kdyby to bylo dotažené, vygradované a nitky, které se ztrácí v zapomnění byly správně pochytané a zapletené zpět do struktury příběhu, byla by to jedna z nejlepších gaimanovek. Takhle to působí jako črta, jako nedodělek mistrovského díla. Zanechal však hluboký dojem.



WebArchiv - archiv českého webu