povídka » Můj nepřítel
v Top10 12
hodnotilo: 57
93%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Barry Brookes Longyear

Můj nepřítel

Povídka vyšla i pod názvy:
Můj nepřítel 1/2
Můj nepřítel 2/2

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi - akční - podle filmu/zfilmováno

originální název: Enemy Mine
originál vyšel: 09/1979

odkazy: 1x [film]

Komentáře:
Madam Brbla  | **** 12.09.2011 16:16

Pokud okolnosti dospějí k tomu, že je výhodnější namísto boje s nepřítelem spolupracovat, dost možná člověk pozná a porozumí lépe nejen druhým, ale také sám sobě. Podle povídky byl v 80. letech natočen stejnojmenný film, který sice převzal základní prvky a myšlenku, ovšem rozředil ji akčnější a rádoby efektnější formou – což z mé strany rozhodně není pochvala. Místo ledové planety plné větru a obřích vln zvolili filmaři prostředí plné sopek, létajících kamenů, nepřátelské fauny, zvládli do příběhu zamontovat jakési pirátské otrokáře a celkově rezignovali na logiku. Povídka je každopádně silnější a hlubší – ve své době to asi byla celkem pecka a čas jí mnoho na kvalitě neubral. 84%

quinnet  | **** 30.07.2015 10:27

Slávna novela ocenená Hugom, Nebulou i Locusom rozpráva príbeh ďalekej budúcnosti, kde ľudia pri rozpínaní svojho hviezdneho impéria narazia na Dracov. Pri jednej vojenskej akcii sa navzájom zostrelia pozemský a draconský piloti. Na divokej planéte zistia, že bez vzájomnej pomoci neprežijú… Napriek predošlým skvelým hodnoteniam ma tento, zrejme najslávnejší počin B.B.Longyeara, až tak neoslovil. Je to kvalitné dielo, myšlienkovo pomerne bohaté, aj nejaké to posolstvo by sa tam našlo avšak pripadalo mi to miestami dosť sterilné. Nevyvolalo vo mne žiadne emócie, čo je vzhľadom k deju dosť chyba.

Sherudan  | ***** 10.05.2020 20:47

V podstatě provařená zápletka – dva vojáci znepřátelených stran jsou najednou odkázáni jeden na druhého – ale skvěle napsané. Jen tak jakoby mimochodem se tu klade spousta otázek – co víme o svých kořenech, co je pro nás opravdu důležité, jak těžké je nebýt rasistou atd.



WebArchiv - archiv českého webu