povídka » Kirinyaga
hodnotilo: 11
78%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Mike Resnick

Kirinyaga

Kategorie: sci-fi

originální název: Kirinyaga ˙
originál vyšel: 11/1988

Komentáře:
ladynka  | 1/2 08.08.2016 14:26

Prapodivná povídka z většího cyklu, kde nevím, co mě děsí víc. Ať jde o plošně pojímané a odmítavé stanovisko k civilizaci a jejím výdobytkům, glorifikace tradic, ať jsou jakékoli či postavy přizpůsobené mělkým typům.

Lucc  | ***** 01.09.2017 14:33

Ladynku to děsí, a myslím, že uhodila hřebíček na hlavičku. Tato povídka je do jisté míry horor. Ale nenechte se odradit estrogenovým nepochopením a za zvuku hyeního chechotu se ponořte do utopie Kikujů, co rozhodně nechtějí být Keňany, mimo jiné i protože se bojí, že by je jejich mundumugu proklel.
Resnick vymyslel perfektní svět s jasnými pravidly, do kterého čtenáře hladce uvedl a na tomto plátně skvěle vykreslil (bez podkuřování té či oné straně!) dilema střetu a ovlivňování civilizací. Titulní povídku Kirinyaga později rozvinul do celého povídkového cyklu, který se mi velmi líbil, obzvláště slzopudná Protože i já se dotkla nebe. Top class fantastické povídky.



WebArchiv - archiv českého webu