povídka » Umělcův příběh
v Top10 1
hodnotilo: 6
80%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

John Morressy

Umělcův příběh

Kategorie: non-genre

originální název: The Artificer's Tale
originál vyšel: 10/2003

Komentáře:
Lucc  | **** 21.05.2017 23:03

Řecká mytologie umí v lidech rezonovat. Aby ne, je to přeneseně mytologie celé Evropy a půlky současné Ameriky. Mám rád příběhy na mytologii založené, navazující na ni, přetvářející ji. Tímto způsobem vznikají Velké Příběhy. Jeden takový je i ten Umělcův. Stárnoucí Daidalos mluví o tom, co bylo dál. Smířen s bohy i lidmi hledá své místo. Stále v něm doutná mocná touha tvořit, stále nemají jeho ruce klid, ale jeho oči viděli mnohé a je si vědom zhouby, kterou může přinést dychtivost.
Morressy zde uplatnil svou velkou devízu, známou z Kedrigerna – klidné psaní a slovní kultivovanost, a přidal vhled do srdcí lidí a porozumění věcem, které je přesahují. Vrchol sbírky.

Spoiler! a prosba o radu: V hlavě mi zůstalo proroctví o zemi, kde „skrze mraky slunce stěží pronikne“. Myslel tím autor Britské ostrovy? A pokud ano a Daidalos se na ně skutečně v čase následujícím po povídce dostal, jaký mohl mít na mysli autor důkaz jeho působení na nich? Napadlo mne Stonehenge, ale to jsem hned zavrhl. Vrtá mi to hlavou. Třeba vás něco napadne. Předem díky.



WebArchiv - archiv českého webu