povídka » Hranice odlivu
v Top10 1
hodnotilo: 20
81%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Elizabeth Bear

Hranice odlivu

Kategorie: sci-fi - postkatastrofická

originální název: Tideline
originál vyšel: 06/2007

Komentáře:
zdenda  | ***** 09.04.2009 13:41

Moc pěkná povídka o bojovém robotu, dítěti, přátelství a úctě.

SiriusChico  | ***** 10.05.2009 23:51

Pozor, pokud tuto povídku začnete číst tak zaručeně neskončíte dokud ji nedočtete celou a mohlo by se vám taky stát, že ji budete dočítat někde v parku pod lampu, protože domů je to prostě ještě moc daleko (osobní zážitek a bylo to asi pět minut chůze). Zcela zaslouženě vyhrála autorka za tuto povídku cenu Hugo. No co dodat, myslím že tuto autorku se ještě vyplatí sledovat.

quinnet  | **** 29.06.2014 10:06

Veľmi príťažlivá poviedka, ktorá je síce trochu sentimentálna, ale poteší citlivo vybudovaným príbehom a humánnym posolstvom. A je tam bojový robot.

jasonix  | ***** 23.02.2021 09:00

Dvě postavy, jedna pláž. Tak málo stačí Bearové k stvoření působivé elegie. Zvláštně komorní elegie. V níž je ale symbolicky přítomno celé lidstvo se svou historií a mytologií. Snoubí v sobě poetiku Knihy džunglí s mravnim cítěním Ezopovych bajek. Čistotu Biblických evangelií se zlověstností Zjevení. V apokalyptické krajině po poslední bitvě plní zmrzačená UI Chalcedony nejen svou povinnost vůči padlým, ale i poslání vůči lidstvu. Neznám z literatury mnoho příkladů takhle sympatického robota. A tak lidského! Chalcedony je sice bojový stroj, naprogramovaný zabíjet, ale má v sobě i kamarádství k druhům v boji, čest, soucit. Mateřskost, s niž pečuje o dítě. Z lásky k němu dokáže i lhát („…nechci tě tu“). Postupně si vyvíjí estetické cítění. Předává Belvederovi nejen výchovné lekce, ale i odkaz lidské civilizace. Její „minerální“ jméno je symbolem tvrdosti i krásy, její tvar „slzy o velikosti tanku“ zas definuje její roli i výsledný pocit z povídky. Tohle Requiem za lidstvo mi bude ještě dlouho znít v hlavě.



WebArchiv - archiv českého webu