povídka » Převaha
hodnotilo: 19
68%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Arthur C. Clarke

Převaha

Kategorie: sci-fi

originální název: Superiority
originál vyšel: 08/1951

Komentáře:
Phoenix  | *** 20.12.2011 22:01

Celkem průměrná povídka, kde bývalý vojenský velitel popisuje, proč vlastně prohrál válku s nepřítelem, přičemž měl všechny výhody na své straně. Celý příběh by byl mnohem zajímavější, kdyby byl líčen v reálném čase se skutečnými postavami. Protože je vyprávěn jakoby s odstupem, je velice těžké získat ke zmíněným postavám jakýkoliv vztah.

Methat  | ** 29.11.2012 20:36

Ďalšia (pre mňa) nezaujímavá poviedka. Sám Clark v úvode písal, že bola zaradená medzi povinnú literatúru na inžinierskom štúdiu MIT. Je to poviedka inšpirovaná nemeckým programom rakiet V2, kedy Lepší je často nepriateľ Dobrého a Najlepší môže byť zas nepriateľom ich oboch.

Lucc  | **1/2 05.02.2014 08:04

Dost nudné povídání válečného zajatce. Základní myšlenka o úskalí překotného vývoje čehokoliv je nosná, ale je zabalena do velmi omšelého hávu. Závěrečná pointa, která povídku zlidšťuje, je dost předvídatelná. Číst povídku podruhé bylo docela utrpení.



WebArchiv - archiv českého webu