povídka » Poslední den
hodnotilo: 14
78%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Lester del Rey

Poslední den

Kategorie: alternativní historie

originální název: The Day Is Done
originál vyšel: 05/1939

Komentáře:
KeB  | **** 19.01.2012 10:21

Příjemné leč trochu smutné čtení o posledním z opolidí žijícím ve stínu lidí. Klidně bych si dokázal představit, že to takhle mohlo být.

akustik  | **** 14.09.2013 20:29

Hořký příběh posledního z neandrtálců Hwoogha v době rozmachu kromaňonců. Nenáviděn téměř všemi okolo sebe, navíc neschopný komunikovat s vyspělým zástupcem rodu Homo a plný pocitů žalu, bezmoci a možná i vzteku na vlastní neschopnost, pomalu umírá ve své skromné jeskyni. Opravdu nečekaná povídka v okruhu povídek vesmírného sci-fi, ale skutečně mile překvapila.

Phoenix  | **** 30.07.2014 15:08

Sice mi povídka nesedí do žánru SF, ale je dobrá, takže budiž Asimovovi odpuštěno:-) Dnešní člověk by byl velmi překvapen, zaskočen a uražen, kdyby se najednou objevil lepší/vyspělejší druh, který by ohrožoval naši samou existenci. Těžko si uvědomujeme, že právo silnějšího nás dostalo tam, kde jsme, a nikde není řečeno, že tam zůstaneme napořád.

Gaarq  | *** 30.06.2017 07:40

lester se pokusil zachytit poslední fázi „soužití“ moderního člověka s tzv. neandrtálci. na svou dobu revoluční představa, v roce 1939 se o věci vědělo dost málo. až na tuto elementární myšlenku onoho spolunažívání těchto dvou druhů, už dnes povídka mnoho nepřinese – je silně limitovaná poznáním své doby. docela chápu, že při českém vydání v roce 1979 už povídka působila značně omšele.



WebArchiv - archiv českého webu